MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
NASLOVNICA
Sastanci MO


Grad Gospić odgovorio na zahtjev MO Barlete i Vrebac za participaciju u rudarskoj renti Calcita

E-mail Ispis PDF

Prilažemo dopis Grada Gospića u kojem se odgovara na zahtjev MO Barlete i Vrebac da im se usmjeri dio prihoda s osnova naplate rudarske rente koju uplaćuje Calcit.

Ažurirano Utorak, 12 Svibanj 2020 08:56
 

Reakcije na inicijative MO u vezi kamenoloma Calcita

E-mail Ispis PDF

Dana 15.4.2020. poslan je upit Calcitu Lika i Calcitu Stahovica u Sloveniji. Predstavnik Calcita Lika se odazvao na ovaj upit i na terenu se upoznao s nekim od navedenih problema. Prilikom posjeta naglašeno je da će sve navedeno u upitu biti uzeto u razmatranje. U međuvremenu neki problemi već su riješeni.

Dana 15.4.2020. poslan je i upit Upravnom odjelu za gospodarstvo Ličko-senjske županije i Gradskom upravnom odjelu (GUO) za samoupravu i upravu Grada Gospića. Na upit se odazvala Pročelnica GUO za samoupravu i upravu te je najavljeno da će ovaj upit biti razmotren.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 20:13
 

Pismo Gradonačelniku u vezi održavanja lokalnih prometnica i objekata na njima

E-mail Ispis PDF

Pismo je upućeno 20.4.2020.g. i u nastavku ga prenosimo u cjelosti.

 

Poštovani Gradonačelniče gospodine Starčeviću,

cesta koja prolazi kroz Vrebac je u jako lošem stanju već dugi niz godina. Na mnogim njenim dijelovima nalaze se duboke rupe. Ova cesta je dosta prometna u svim svojim dijelovima – i prema Podlapači i prema Ploči. Sanacije rupa na njoj rade se redovito. Međutim, nakon svake zime rupe se ponovno otvaraju, ali se i stvaraju nove. Cesta je naročito loša na dionici od stare vrebačke škole do križanja podno Gradine u duljini manjoj od 100 metara. U ime mještana naših sela i MO Vrebac, molim Vas da popravite cestu koliko god je to moguće u današnjim mogućnostima zbog COVID-19 epidemije. Shavaćamo da se danas uštede rade na svim stranama. Međutim, tijekom sanacije, poželjno je da barem dionica od škole do Gradine bude cijela asfaltirana.

Također, molim Vas da poljski put koji u dijelu sela prema Podlapači, a povezuje zaseoke Krajnović-Milekić s vrebačkom cestom prema Podlapači (kod stare seoske šterne) bude nasut kamenom. Radi se o putu duljine oko 350 metara, a početak i kraj puta imaju GPS koordinate (44.532648, 15.510466) i (44.535209, 15.505424). Ovaj put je često u upotrebi jer povezuje gornje dijelove sela, a naročito se koristi tijekom ljeta jer on vodi i na mnoge livade koje se kose. U zadnjih nekoliko desetaka godina ovaj put nije nasipan. Osim ovog puta, kraj zgrade Društvenog doma u Vrepcu, mještani sela očistili su teren desno od ulaza u dom s ciljem da se tamo uredi malo parkiralište. Stoga Vas ovim putem molim da u danim mogućnostima naspete kamenom i ovaj teren. Time bi parkiralište doma bilo u potpunosti uređeno.

Konačno, na rijeci Jadovi u našim selima postoje tri mosta koja su u funkciji. To su Popovića most na makadamskom putu Vrebac-Medak, Ćelemijski most smješten na izlazu iz Vrepca prema Vrebačkom Pavlovcu i prijelaz Radlovac smješten na putu koji prolazi kroz Zavođe Vrebačko. Ovaj prijelaz ima GPS koordinate (44.528512, 15.531252). Popovića most ima oštećenja kamenih rubnjaka nastalih, vjerojatno, prolazom ralice. Noseći stupovi Ćelemijskog mosta su oštećeni do te mjere da na nekim mjestima kroz njih prolazi voda. Prijelaz Radlovac je cijeli u lošem stanju. Molimo Vas da, ovisno o financijskim mogućnostima Grada, također realizirate njihovu sanaciju.

Unaprijed Vam hvala na razumijevanju i podršci.

S poštovanjem,

Dušan Graovac, v.d. Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vrebac

 

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 19:43
 

Predstavka Županiji i Gradu Gospiću u vezi isplate rudarske rente s temelja rada kamenoloma

E-mail Ispis PDF

Uobičajeno je da se dio prihoda od iskorištavanja mineralnih sirovina koje temeljem koncesije ubire država usmjeri i prema lokalnim samoupravama. U slučaju Barleta i Vrepca - temeljem rada kamenoloma, odnosno tvrtke Calcit -  to nije slučaj, te je stoga pokrenuto pitanje prema Županiji i Gradu Gospiću da se dio koncesijske naknade usmjeri nadležnim Mjesnim odborima, a koji su u tom smislu uputili predstavku Županiji i Gradu Gospiću i koju u nastavku prenosimo u cjelosti.

 

Dana 15.4.2020. poslan je sljedeći upit Upravnom odjelu za gospodarstvo Ličko-senjske županije i Gradskom upravnom odjelu za samoupravu i upravu Grada Gospića.

 

Predmet: Kamenolom Barlete-Vrebac - upit vezan uz rudarsku naknadu Mjesnim odborima Barlete i Vrebac

 

Poštovani,

prema Zakonu o rudarstvu i Ugovoru o koncesiji, tvrtka Calcit bi trebala isplaćivati Republici Hrvatskoj naknadu za izvezenu sirovinu iz kamenoloma Barlete-Vrebac. Vjerujemo da se ta naknada isplaćuje sve vrijeme eksploatacije kamena. S druge strane, kamenolom se katastarski nalazi u selima Barlete (manji dio) i Vrebac (veći dio). Stoga Vas pitamo zašto se određeni dio rudarske naknade ne isplaćuje prema reciprocitetu svih ovih godina na račune Mjesnog odbora Barlete i Mjesnog odbora Vrebac?

Budući da kamenolom praktički daje već gotov produkt tvrtki Calcit, mještani sela Barlete i Vrebac pitaju se - osim mnogih problema, koju korist od eksploatiranog kamena mi imamo?

Vjerujemo da će ovaj upit biti razmotren te da će, ako imamo pravo, odgovarajuća financijska sredstva biti uplaćena na račune Mjesnih odbora Barlete i Vrebac.

 

Lijep pozdrav,

 

Mario Župan, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Barlete

Dušan Graovac, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vrebac

 

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 07:30
 

Upućen dopis Calcitu - zamjerke na rad kamenoloma Barlete - Vrebac

E-mail Ispis PDF

Zbog načina rada kamenoloma koji negativno utječe na kvalitetu života područja Bilaja, Barleta i Vrepca, Mjesni odbori su uputili zajedničku predstavku tvrtki koju u nastavku prenosimo u cjelosti.

Dana 15.4.2020. poslan je sljedeći upit Calcitu Lika i Calcitu Stahovica u Sloveniji.

Predmet: Problemi i nepravilnosti vezani uz rad kamenoloma Barlete-Vrebac

 

Poštovani,

šaljemo Vam upit o problemima i nepravilnostima vezanim uz rad kamenoloma Barlete-Vrebac.

Već dugi niz godina mještani sela Barlete, Vrebac i Bilaj te ljudi koji često borave u ovim krajevima suočeni su s raznim problemima koji proizlaze iz rada kamenoloma. Naime, kamioni se pretovaruju čime se uništavaju već ionako loše lokalne ceste i putovi te narušava statika mostova na rijekama Jadovi i Lici. Pretovareni kamioni nemaju natkriven teret te tako iza sebe ostavljaju veliku količinu kamene prašine i sitneži koji zagađuju obiteljska imanja i okoliš, a posebno pašnjake uz cestu te rijeke. Zatim, vozači prebrzo voze kroz naseljena mjesta. Tijekom vožnje često koriste mobitel. Neki od vozača bacaju i smeće u okoliš. Svime navedenim se ugrožavaju i drugi sudionici u prometu te njihova vozila. Također, prilikom mimoilaženja vozila u blizini kuća uništavaju se prilazi u dvorišta. Nadalje, detonacije u kamenolomu su često prejake te tako uzrokuju veliko podrhtavanje tla. Zbog toga je mnogo kuća u Barletima i Vrepcu napuklo i imaju značajna oštećenja. Također, napukle su i mnoge šterne na obiteljskim imanjima koje zbog toga puštaju vodu te se ne mogu više koristiti. Do sada nitko iz Calcita nije kontaktirao mještane u svezi ovih oštećenja, preuzeo odgovornost niti platio štetu mještanima. Konačno, kamenolom se nalazi na gorju zvanom Vrebačka staza koje leži na bogatom vodnom području. Prekomjernim i prejakim detonacijama narušavaju se podzemni vodni tokovi, a tomu svjedoči i činjenica da su mnogi izvori presušili ili imaju slab tok, a nekad budu i zamućeni.

Na temelju opisanoga prepoznali smo sljedeće nepravilnosti u radu kamenoloma. To su:

1. Prekoračenje najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja vozila.

2. Onečišćenje okoliša, a posebno obiteljskih imanja, pašnjaka i rijeka.

3. Teret u transportnim vozilima nije natkriven.

4. Prekoračenje brzine vožnje vozila.

5. Tijekom vožnje vozači često koriste mobitele te bacaju smeće u okoliš.

6. Prejake detonacije.

7. Oštećena imovina mještana.

Kamenolom se katastarski nalazi u selima Barlete i Vrebac, a pristupna cesta osim kroz Barlete prolazi i kroz mjesto Bilaj. Budući da kamenolom praktički daje već gotov produkt tvrtki Calcit, mještani sela Barlete, Vrebac i Bilaj često se pitaju - osim problema, koju korist od eksploatiranog kamena mi imamo?

Vjerujemo da će ovaj upit biti razmotren te navedeni problemi i nepravilnosti biti riješeni u što kraćem vremenu. U suprotnom, obratit ćemo se nadležnim ministarstvima Republike Hrvatske.

 

Lijep pozdrav,

 

Mario Župan, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Barlete

Dušan Graovac, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Vrebac

Ivica Prša, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Bilaj i Novoselo Bilajsko

 

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 07:31
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 4

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:83
Posjetitelji jučer:164
Posjetitelji ukupno:225340

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 5