MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Feljtoni, eseji, polemike
FELJTONI, ESEJI, POLEMIKE

Михајло Пупин: СА ПАШЊАКА ДО НАУЧЕЊАКА

E-mail Ispis PDF

О аутору:

Михајло Пупин је рођен 9. октобра 1854. у селу Идвор, општина Ковачица, у Банату. Отац Константин (Коста) и мајка Олимпијада, земљорадници, имали су десеторо деце, 5 синова и 5 кћери.

Михајло Идворски Пупин

Након завршене основне и, делимично, средње школе у јесен 1872. пошао је на школовање у Праг, у Чешку где је наставио шести разред и први семестар седмог разреда реалке. Учио је врло неуредно због учешċа у сукобима чешке и немачке омладине и туговања за завичајем. У својој 20-тој години одлази у САД.

Пупин је првих пет година по доласку у САД живео веома тешко. Радио је као физички радник, истовремено похађајући Куперову вечерњу школу. У јесен 1879. године положио је пријемни испит на Колумбија-колеџу у Њујорку. Као примеран ученик ослободјен је плаћања школарине, а већ на крају прве године добио је две новчане награде (из грчког и математике). Углавном се издржавао приходима од подучавања слабијих ученика и физичког рада.

По завршетку школовања 1883. године добио је диплому првог академског степена Bachelor of Arts, а дан пре тога примио је америчко држављанство. Добио је одмах стипендију, као одличан студент, за студије математике и физике у Кембриџу у Великој Британији (1883-1885), а затим у Берлину (1885-1889), где је докторирао из области физичке хемије, са темом: „Осмотички притисак и његов однос према слободној енергији“.

Своју наставничку каријеру и научну делатност започео је 1889. године као наставник физичке математике у одељењу за електротехнику на Колумбија универзитету у Њујорку, где је пуних четрдесет година радио као наставник и професор. Патентирао је 34 проналаска.

Пупин је био и успешан писац. За своје аутобиографско дело „Са пашњака до научењака“ (наслов у оригиналу: „From Immigrant to Inventor“), објављено 1923. године, годину дана касније 1924. године добио је Пулицерову награду.

Никада није заборавио и није се одрекао старог завичаја и помагао је и Идвор и Србију и Југославију на све могуће начине.

Пупин је био ожењен Американком Саром Катарином Џексон из Њујорка. Имао је са њом ћерку Варвару, удату Смит.

Умро је 12. марта 1935. у Њујорку и сахрањен на гробљу Вудлаун у Бронксу.

Извор: https://www.pupin.rs/o-institutu/naucnik-mihajlo-pupin/

 

О књизи:

Аутобиофрафија једног од највећих светских научника нашег доба, награђена престижном Пулицеровом наградом. Књига која се у САД изучава као обавезна лектира. Истинита прича о српском пастиру из малог села Идвор који је постао један од претеча ере телекомуникација.

Ažurirano Četvrtak, 09 Svibanj 2024 10:31
 

Душан Узелац: СРБИ ЛИКЕ КАО ДОБРОВОЉЦИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ-СОЛУНСКИ ДОБРОВОЉЦИ

E-mail Ispis PDF

Пред вама је друга књига нашег личког / медачког аутора Душана Узелца која се бави личком тематиком; овај пута са аспекта личана - солунских добровољаца.

На 193 стране аутор систематски уводи и развија проблематику Срба - Личана.

У првом дијелу књиге описује се насељавање Лике, положај у Аустроугарској монархији, мобилизација за рат против Србије и напад на Србију, повлачење српске војске те боравка на грчком отоку Крфу.

У другом дијелу књиге аутор разматра развој добровољачког покрета, регионалну структуру добровољаца те оснивање и дјеловање Прве и Друге српске добровољачке дивизије.

На крају аутор даје списак добровољаца из Лике те њихов третман по завршетку рата.

Зејтинлик

 

Ažurirano Srijeda, 03 Travanj 2024 12:56
 

ČITANKA iz 1929.g.

E-mail Ispis PDF

Pred vama je ČITANKA ZA PRODUŽNE I VIŠE NARODNE ŠKOLE, objavljena u Zagrebu u Kraljevini Jugoslaviji 1929.g., u redakciji Pere Horvata, Beer Žige i Ferde Nikolića.