MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Feljtoni, eseji, polemike
FELJTONI, ESEJI, POLEMIKE

Светозар Ливада о демографским тренденцијама - узроцима и посљедицама - српске популације у Хрватској - изабрани текстови

E-mail Ispis PDF

Светозар Ливада (Горње Примишље, Слуњ, 14. март 1928) хрватско-српски је филозоф, социолог, историчар, политичар и демограф.

Ратни је и војни инвалид и носилац Партизанске споменице 1941. После Другог светског рата, био је члан Комисије за ратне злочине.

Докторирао је 1975. године са темом из руралне социологије на Филозофском факултету у Загребу где је предавао Социјалну демографију.

Један је од оснивача и обновитеља српских институција у Републици Хрватској и спада у ред најсвестранијих познавалаца, аналитичара и непристрасних критичара грађанске стране рата.

(Извор: Wikipedia; https://sr.wikipedia.org/wiki/Светозар_Ливада)

 

У приложеним текстовима:

  • Биолошки слом и нестајање Срба у Хрватској (1880-2011), и
  • Етничко чишћење озакоњени злочин стољећа

...аутор анализира демографске тенденције српске популације у посљедњих 130 година (до пописа становништва 2011.г.), а посебно се у низу текстова осврће на социолошке посљедице посљедњег рата у свјетлу политика које су томе допринијеле.

Ažurirano Nedjelja, 19 Srpanj 2020 05:48
 

Српско народно вијеће ......: ХИСТОРИЈСКИ РЕВИЗИОНИЗАМ, ГОВОР МРЖЊЕ И НАСИЉЕ ПРЕМА СРБИМА 2017.-2019.Г.

E-mail Ispis PDF

Од 2014.г., од када се прати, насиље према српској националној заједници је у порасту.

У 2014.г. евидентрана су 82 случаја (по свим категоријама), а у 2019.г. биљежи се 400 случајева што илустрира слиједећа табела:

Извор: Српско народно вијеће, Билтен бр.: 19, стр. 5

Потакнути рецентним догађањима у Загребу и Вуковару када су истакнути транспаренти и графити неприхватљивог садржаја, у прилогу преносимо три посљедња Билтена Српског народног вијећа који се у континуитету баве овом проблематиком.

Ažurirano Srijeda, 17 Lipanj 2020 07:33
 

Mavro Orbini: KRALJEVSTVO SLOVENA

E-mail Ispis PDF

Mavro Orbini, katolički svećenik, historičar i poliglot, rođen u Dubrovniku, zbog ovog svog djela izdanog 1601.g. bio je izopćen iz katoličke crkve, a knjiga stoljećima djelomično dostupna.

Knjiga ne potvrđuje "doseljavanje" slavenskog stanovništva na Balkan na čemu se temelji zvanična historiografija, a prikazuje i dosad nepoznat kontinuitet srpskih vladara od 490.g. do Nemanje pa u tom smislu predstavlja izazov koji se postavlja pred novu generaciju historičara.

Attachments:
Download this file (Mavro Orbini_Kraljevstvo slovena (cela knjiga).pdf)Mavro Orbini_Kraljevstvo slovena (cela knjiga).pdf[ ]Administrator16048 Kb
Ažurirano Nedjelja, 28 Siječanj 2018 17:58
 

Grupa autora: JUGOSLAVIJA U ISTORIJSKOJ PERSPEKTIVI

E-mail Ispis PDF