Lička jagnjetina i lički krompir

Četvrtak, 23 Svibanj 2019 08:24 Autor
Ispis

Nije naodmet naše povratnike ili zainteresovane za povratak u Liku podsetiti ili informisati, ukoliko nisu dosad saznali, da je Evropska komisija u oktobru 2018.godine odlučila da se lička jagnjetina uvrsti u registar začtićenih geografskih indikatora kao novi hrvatski proizvod.

Znamo, pretpostaljam, da se ista dobija od lokalne ličke pramenke, autohtone ovce koja se uzgaja na području Ličko senjske županije i Zadra.

U EU komisiji navode da je za specifičnu aromu spremljene ličke jagnjetine zaslužan botanički sastav livada i pašnjaka na kojima se lička pramenka uzgaja.

A pre jagnjetine, lički je krompir 2015. godine upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porekla.

Projekat zaštite pokrenula je poloprivredna zadruga Lovinac u vreme kada je njen upravitelj bio dipl. ing. agronomije Nikola Vidaković, sadašnji predsednik Udruge proizvođača Ličkog krumpira.

Okus našeg krompira je specifičan, brašnast, odnosno prhak, zbog većeg postotka suhe tvari. Tlo i klima Like čine ga posebnim u odnosu na krompir proizveden u drugim krajevima. Ključni element su temperaturna razlike između noći i dana. Niska noćna temperatura usporava vegetaciju pa on skuplja više suhe tvari. Važan je i tradicionalni način gajenja- plodored,obrada, organsko stajsko gnojivo.....

Zanimljivo je da je jedna satnija u vreme Austrougarske, 1769. godine dobila seme krompira i zasadila ga u Lici jer su muškarci u Lici kada nisu obavljali vojničke poslove kao graničari bili seljaci.

Činjenica da su naša jagnjetina i krompir dodati spisku od 19 proizvoda iz Hrvatske čije je geografsko poreklo zaštićeno, nesporno im podiže cenu i potržnju, poboljšava poslovanje sadašnjh proizvođača i verovatno će zainteresovati buduće, od kojih se neki možda odluče za proizvodnju na teritoriji Vrepca, Zavođa ili Pavlovca.

Mirjana Ćurin