MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Poziv na zbor u Debelom brdu

E-mail Ispis PDF

Na praznik Male Gospojine 21.9.2015.u Debelom brdu na Krbavskom polju održaće se tradicionalni narodni zbor uz kulturno umjetnički program.Ove godine će biti posebno svečano jer se podižu čak tri spomenika i to dva ispred hrama rođenja Presvete Bogorodice, sveštenicima proti Šobat Stojanu rođenom u Debelom brdu, uglednom crkveno nacionalnom radniku 18 stoljeća, piscu čuvenog KATIHIZISA srpske pravoslavne omladine i parohu Debelo brdskom Stankoviću također iz 19.stoljeća rođenom u obližnjem Buniću.Također se u centru mjesta na mjestu razrušenog spomenika podiže spomen tabla sa krstom žrtvama fašističkog terora u 2.svjetskom ratu.

Početak proslave predviđen je liturgijom sa početkom u 9 sati koju će predvoditi vladika Gerasim sa sveštenstvom,nakon čega će se ispred hrama pristupiti osveštanju spomenika, a potom izvesti kulturno-umjetnički program uz KUD Prosvjeta Korenica i ostale folklorne grupe, pjevače i guslare.

 

Organizacioni odbor Debelo brdo

Ažurirano Ponedjeljak, 24 Kolovoz 2015 21:28
 

Vrebačke lipe, subota 20.06.2015.g.

E-mail Ispis PDF

Bez komentara!

Attachments:
Download this file (150620_Vrebačke lipe.JPG)150620_Vrebačke lipe.JPG[ ]Administrator246 Kb
Ažurirano Nedjelja, 21 Lipanj 2015 21:28
 

Umiru stare lipe!

E-mail Ispis PDF

Dvije stare lipe, koje kao višestoljetni simbol Vrepca ukrašavaju trg kod "škole" - umiru.

Presudila im je neodgovornost "zimske službe" koja je pod njihova stoljetna stabla deponirala sipinu -  mješavinu pijeska i soli za posipanje cesta (vidi članak: Zimsko održavanje puteva ili - moraju li stradati stoljetne lipe?). Nije uspjela ni intervencija pokrenuta još u siječnju nakon deponiranja prve količine sipine, pa je, možda baš zbog intervencije (!?), dopremljena nova zaliha i koja valjda čeka iduću sezonu.

Po običaju nitko se ne smatra odgovornim; nitko nije ni reagirao na gore spomenuti članak - niti oni koji su naručili slanu sipinu, niti oni koji su je dovezli i koliko pamtimo prvi puta deponirali pod lipe, a niti oni koji su ju koristili. Nitko se ne smatra odgovornim niti za uklanjanje viška sipine sa mjesta koje je stoljećima bilo mjesto okupljanja vrepčana.......

Lipe umiru. Još svega oko trećine krošanja odolijeva soli. Lišće preostalih dijelova krošnji žuti, vene i naočigled gubi životnu snagu. Lipe koje su gledale izgradnju šterne (1880.g.), bujale dok se gradila vrebačka škola (1804.g.) čiju sudbinu sada slijede, a vjerojatno pamte i ranija vremena, odlaze tiho, bez mnogo nade da će se iduće godine pomladiti.

Tako nestaje još jedan vrebački kulturni spomenik; može li se kulturna javnost Grada Gospića pokrenuti i dati nadu u spas vrebačkih lipa?

Attachments:
Download this file (150524_Vrebačke lipe na trgu kod škole.jpg)150524_Vrebačke lipe na trgu kod škole.jpg[ ]Administrator159 Kb
Download this file (150524_Vrebačke lipe na trgu kod škole1.jpg)150524_Vrebačke lipe na trgu kod škole1.jpg[ ]Administrator195 Kb
Ažurirano Ponedjeljak, 25 Svibanj 2015 12:31
 

Nikola Cetina izdao monografiju ....

E-mail Ispis PDF

Ovih dana iz pera našeg sumještana Nikole Cetine izašla je monografija OTOCI PRAVOSLAVLJA U KATOLIČKOM MORU - Crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, vrijedna knjiga nastala objedinjavanjem niza tekstova koje je Nikola objavio u časopisu Identitet u periodu od 2006 - 2015.g..

Ovaj vrijedni djelomični prikaz sakralne kulturne baštine Srba u Hrvatskoj iznenađuje svojom širinom i bogatstvom i otkriva dosad, ako ne skrivenu a ono barem javno potisnutu dimenziju rasprostranjenosti i duhovnog života Srba na ovim prostorima.

Stoga ovu monografiju smatram poticajem i autoru i ostalim kroničarima da nastave istraživati ovo područje i iskoriste ga kao putokaz da osvijetle životne, socijalne i kulturne uvjete postojanja našeg naroda u prohujalom vremenu kao i ono što je od toga do danas ostalo.

U namjeri da monografiju približimo čitaocima, izdvajamo .....

Riječ autora

Kada sam prije osam godina došao u redakciju "Identiteta" i predložio uredniku da pišem o pravoslavnim hramovima nisam ni pomišljao da bi od mojih priloga mogla nastati i knjiga. Htio sam samo dati skroman doprinos očuvanju od zaborava činjenice o brojnoj prisutnosti pravoslavnih Srba u ovim našim, često za njih ne baš gostoljubivim krajevima, i njihovoj upornosti da ostanu ono što jesu slijedeći svijetle tradicije svojih predaka.

Opirali su se, dosta uspješno, unijaćenju, katoličkom prozelitizmu, asimilacijama, ali nisu mogli izbjeći genocidna stradanja u Drugom svjetskom ratu i egzodus 1995. godine.

Otimanju od zaborava valja spomenuti da je na području sadašnje Hrvatske 1825. godine bilo oko 400 sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve koji su stolovali u oko 300 mjesta u kojima su živjeli pravoslavni Srbi, koji su u to vrijeme činili oko 25 posto stanovništva Hrvatske.

Živjeli su tada pravoslavni Srbi i imali svoje hramove na Visu, u Senju, Korčuli, Tribnju-Šibuljini, Metkoviću, Gospiću, Ivanić Gradu i mnogim drugim mjestima o čemu se sada nerado govori i piše.

Pisanje o pravoslavnim svetinjama iziskuje dosta istraživanja, razgovora i snimanja u čemu sam imao i imam dragocjenu pomoć i podršku iz redova SPC-a.

Nit vodilja da ustrajem u ovom zahtjevnom projektu su riječi mog djeda Đure-Ođure koji me je kao dijete savjetovao da zapamtim tko sam i što sam. Bio je ponosan na svoje krajiško porijeklo, na svoje pravoslavlje, svoju krsnu slavu Svetog Nikolu. Trajno su ostali u mojim sjećanjima i izleti po Dalmaciji s ocem Dušanom. Okrepu i konačište nalazili smo u manastiru Krka u kojem bi nas ugostio iguman Nikodim Opačić, starina s impresivnim stasom i glasom. Dječački znatiželjan upijao sam njegove riječi o ponosnom narodu koji se na ovim prostorima oduvijek bori za opstanak i kako je poslanje svih nas da "nam se sjeme ne utre".

Njihove poruke i pouke ostadoše urezane u moju memoriju, pa je i pisanje o pravoslavnim svetinjama dio mojeg duga prema njima i prema svima koji će se listajući ovu knjigu podsjetiti na našu slavnu prošlost i poraditi da opstanemo i u budućnosti.

Nikola Cetina

Napomena:

Knjiga "Otoci pravoslavlja u katoličkom moru: Crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj može se po promotivnoj cijeni od 80 kuna naručiti kod autora na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na mob. 098/163 38 37.

Ažurirano Petak, 24 Travanj 2015 09:14
 

Pet godina vrebačkog portala!

E-mail Ispis PDF

Sa današnjim danom navršiće se pet godina postojanja i djelovanja vrebačkog portala.

U dosadašnjem periodu ostvareno je oko 1.000 pregleda mjesečno (u trenutku kad ovo pišemo ukupno brojimo 59.427 pregleda) što pokazuje emotivnu povezanost vrepčana sa rodnim krajem.

Nadajmo se da ćemo sa zadovoljstvom dočekati i desetu godišnjicu portala, da će se povećati angažman vrepčana na pripremi priloga i uređivanju portala te da ćemo se i njegovim doprinosom više i češće susretati u Vrepcu u obnovljenim kućama i imanjima; da ćemo uspjeti obnoviti vrebačku zajednicu i zajedništvo, korijene i međusobne veze kakve pamtimo po predaji - na dobrobit svih nas i Vrepca koji nas sve zajedno povezuje.

Ažurirano Četvrtak, 16 Travanj 2015 07:21
 


Stranica 11 od 21

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:47
Posjetitelji jučer:61
Posjetitelji ukupno:320536

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 15