MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
NASLOVNICA Feljtoni, eseji, polemike
FELJTONI, ESEJI, POLEMIKE

Karl Kaser: POPIS LIKE I KRBAVE 1712. GODINE

E-mail Ispis PDF

"Početkom osamdesetih godina započeo sam s pripremama za svoju habilitacijsku radnju – socijalna historija habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj (1535.- 1881.). Bilo je to godine 1984., kada sam tijekom svojih istraživanja u štajerskom zemaljskom arhivu naišao na svežanj spisa, čija mi stvarna vrijednost u početku nije bila potpuno jasna. Taj je svežanj nosio naslov "Conscriptio terrenorum et hominum beeder graffschafften Lica vnd Corbavia" (Popis zemalja i ljudi obje grofovije Like i Krbave). Započeo sam s ručnim prepisivanjem oko dvije tisuće velikim dijelom teško čitljivih stranica. Tijekom toga u vremenskom pogledu veoma zahtjevnog posla, ušao sam u mikrohistoriju pojedinih sela Like i Krbave, koja su po svršetku habsburško-osmanskog rata bila u više navrata ponovno naseljavana ili novoutemeljena. Tada su mi osobito dragocjeni bili podaci o sastavu svakog od oko 2.500 kućanstava. Gledano s distance, ti su podaci neizravno davali poticaj za cijeli niz istraživačkih projekata, koji su u načelu trebali dovesti do ponovnog vrednovanja povijesti obitelji u Jugoistočnoj Europi." .... napisao je austrijski historičar, autor ove iznimno vrijedne knjige koja daje niz autentičnih demografskih, socijalnih i imovinskih podataka o tom periodu, uključujući i podatke o Vrepcu.

Attachments:
Download this file (Karl Kaser POPIS LIKE I KRBAVE 1712. GODINE.pdf)Karl Kaser POPIS LIKE I KRBAVE 1712. GODINE.pdf[ ]Administrator2879 Kb
Ažurirano Subota, 16 Srpanj 2016 13:39
 

Karlo Marković: NEKOLIKO RIJEČI ... MISLI O LICI

E-mail Ispis PDF

....po dogovoru šaljem ti tekst o Lici mojeg prijatelja Karla Markovića za koji je on dao saglasnost da se objavi na našem portalu.

Predlažem da u uvodu ovog teksta objaviš nekoliko mojih uvodnih rečenica.

„ Planinareći nedavno po Zagrebačkoj gori Medvednici susreo sam planinara s kojim sam, ničim izazvan, počeo komunicirati. Odmah sam uočio da govorimo/divanimo istim jezičnim izričajem. Hodajući prema planinarskom cilju saznadoh da je Karlo Marković, kako mi se je predstavio, zemljak rodom iz Brezovog Polja (bivši Kotar Perušić), koji je učiteljovao po našoj Lici i družio se i sa vrebačkim učiteljicama i učiteljima. Sa sjetom je pričao i  o svojim dolascima u Vrebac. Pričao mi je i o svojem eseju o Lici, a kada mi ga je poslao pažljivo ga iščitah. Shvatio sam da Karlov tekst ima pouku i poruku u kojima pronađoh sebe i svoje, a i sudbinu Like i mnogih Ličana. Ponosan sam što sam upoznao dragog mi Ličanina koji plijeni sagovornika vedrim duhom, britkim zapažanjima, čovjeka koji se grozi  podjela na naše i njihove, jednom riječju imao sam privilegiju da upoznam Čovjeka“.

Nikola D. Cetina

 

Attachments:
Download this file (Karlo Marković_NEKOLIKO RIJEČI ... MISLI O LICI.pdf)Karlo Marković_NEKOLIKO RIJEČI ... MISLI O LICI.pdf[ ]Administrator231 Kb
Ažurirano Petak, 13 Svibanj 2016 14:13
 

Srpsko narodno vijeće......: GOVOR MRŽNJE I NASILJA PREMA SRBIMA U 2015.G.

E-mail Ispis PDF

Bilten br. 6 Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba prenosimo u cjelosti.

Attachments:
Download this file (Govor mržnje i nasilja prema Srbima u 2015.g..pdf)Govor mržnje i nasilja prema Srbima u 2015.g..pdf[ ]Administrator2307 Kb
Ažurirano Četvrtak, 10 Ožujak 2016 14:54
 

Filip Škiljan: IDENTITET SRBA U HRVATSKOJ

E-mail Ispis PDF

U ovom, drugom tekstu koji objavljujemo iz pera Filipa Škiljana, autor analizira tradicionalne i moderne elemente identiteta Srba u Hrvatskoj, temeljene na "dubinskim intervjuima i kazivačima srpske nacionalnosti iz čitave Republike Hrvatske".

Autor zaključuje: "S jedne strane, dolazi do retradicionalizacije i “povratka identitetu” nakon što je u Jugoslaviji on bio zanemaren. S druge strane, zbog rata u 1990-ima srpska je zajednica u Hrvatskoj značajno smanjena, a pojavili su se i strahovi te pojačan trend asimilacije. Mnogi Srbi otišli su iz Hrvatske i neće se više vratiti. Stoga je moguće da se ta etnička zajednica nalazi pred nestankom."

Ažurirano Ponedjeljak, 07 Ožujak 2016 00:43
 

Milan Basta: RAT JE ZAVRŠIO 7 DANA KASNIJE

E-mail Ispis PDF

Obilježavajući 70-tu godišnjicu završetka II svjetskog rata prenosimo knjigu Milana Baste koja će zainteresirati naše čitaoce ne samo iz razloga što je pisac Ličanin, iz našeg najbližeg okruženja već i zbog opisa događaja iz "prve ruke" a koji su danas predmet polemika i često povod agresivnih revizionističkih napada, pa sve do osporavanja antifašizma.

Što o tome kaže istaknuti povjesničar i sveučilišni profesor sa zagrebačkog Filizofskog fakulteta Tvrtko Jakovina:

"U svijetu, u kojem se, u mnogim zemljama, izmišljaju ili prenaglašavaju antifašističke tradicije, da bi se bilo u skladu sa dominantnim vrijednostima, u Hrvatskoj, u zemlji u kojoj je antifašizma bilo u izobilju, to se omalovažava. I, kad već ne možete hvaliti ustaštvo, onda se pokušava ocrniti ono što je bilo suprotno ustaštvu. Mislim da je to, na žalost, u javnom diskursu, vrlo vidljivo", ističe povjesničar Jakovina te nastavlja: "Za razliku od modernih Nijemaca, koji znaju razlučiti što je u njihovoj prošlosti bilo dobro i važno, a što krivo, toga u Hrvatskoj nema i mi smo po tome jedna vrlo raritetna zemlja."

(Nezavisni magazin "Identitet" br. 191, jun 2014.g., str. 17)

BASTA, Milan, publicist i general-major JNA (Kurjak kod Udbine, 1. III 1921). Gimnaziju je pohadao u Zagrebu, gdje je 1939. postao član SKOJ-a. Član je KPJ od 1941. Sudjelovao je u pripremanju ustanka u rodnom kraju. U NOR-u je obavljao dužnosti političkog komesara bataljona »Krbava«, 2. ličkog odreda, te 3. ličke proleterske brigade. Bio je rukovodilac političkog odjela 20. divizije i politički komesar 12. vojvođanske brigade. Na kraju rata sudjelovao je kao politički komesar 51. vojvođanske divizije u borbama na jugoslavensko-austrijskoj granici. Poslije rata završio je Višu vojnu akademiju JNA. Bavi se ratnom publicistikom. Za knjigu Rat je završen 7 dana kasnije dobio je 1976. Nagradu »4. jul«. Odlikovan je Ordenom ratne zastave, Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem i drugim visokim jugoslavenskim odlikovanjima. Član je Savjeta republike SR Hrvatske od 1975.

DJELA: Italija (suautor Vjekoslav Klišanić). Beograd 1960. — Veliki zahvat. Uspomene iz NOB-a. Beograd 1962. — Rat posle rata. Pavelićevi generali se predaju. Zagreb 1963. — Agonija i slom Nezavisne Države Hrvatske. Beograd 1971; Rat je završen 7 dana kasnije. Zagreb 19772, Kočevje 19803.

Višnja Flego (1983)

članak preuzet iz Hrvatskog biografskog leksikona, izdanje 1983. - 2009.

Attachments:
Download this file (Milan Basta_RAT JE ZAVRŠIO SEDAM DANA KASNIJE.pdf)Milan Basta_RAT JE ZAVRŠIO SEDAM DANA KASNIJE.pdf[ ]Administrator5596 Kb
Ažurirano Srijeda, 03 Lipanj 2015 08:10
 


Stranica 4 od 8

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:185
Posjetitelji jučer:222
Posjetitelji ukupno:316883

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 19