MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Poslovne vijesti
POSLOVNE VIJESTI

Analiza uzurpacije poljoprivrednog zemljišta na području MO Vrebac sa aspekta primjene mjera ruralnog razvoja

E-mail Ispis PDF

Važna informacija za Vrepčane, Zavođane i Pavlovčane ma gdje bili.

Što se dešava sa našom zemljom?

Od 2016 g. do danas na području Vrepca, Zavođa i Pavlovca, provodi se velika prijevara uzurpacijom vaše zemlje, zemlje vaših očeva i djedova, rodbine, zemlje pradjedova koji su ostavljali svoje zdravlje i živote po rudnicima Kanade i Amerike da bi osigurali bolji život svojim potomcima.

Poticajne mjere ruralnog razvoja

Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska uz podršku Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, isplaćuje velika financijska sredstva za  unapređenje poljoprivrede i stočarstva, stimulirajući prije svega seoska  gazdinstva, a posebno potiče mlade. Isplaćeni poticaji za 2019.g. iznosili su 6 milijardi kuna, a ove godine su uvećani za 5,7%, u omjeru EU 2/3, RH 1/3. U tu svrhu je formirana Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, skraćeno APPRRR.

Kako se prijaviti?

Korisnik popunjava jedinstveni zahtjev elektronički putem internetske agencije za plaćanje www.apprrr.hr koristeći AGRONET aplikaciju na koju se prijavljuje pomoću korisničkog imena i zaporke koju izdaje Agencija za plaćanje ili uz pomoć poljoprivredne iskaznice.

Sva dodatna pojašnjenja se mogu naći na internetu: česta pitanja i odgovori APPRRR.ARGONET za Gospić: 053/ 658-045 ili 658-048, Kaniška 55.

Kako se vrši uzurpacija tuđeg poljoprivrednog zemljišta?

Zlouporabom zakona, velikom broju izbjeglih seljana, zbog neprovedenih ostavinskih postupaka, zbog neinformiranosti, pasivnosti i nekompetentnosti Mjesnog odbora, većem broju OPG-ova (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) i fizičkim osobama, pružila se prilika da lažnim prijavama ARKOD parcela, ostvare velike materijalne koristi.

ARKOD je evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u digitalnom obliku, minimalne površine 0,05 ha (hektara).

Dovoljno je sjesti za kompjuter uz ORTO GEOFOTO kartu Vrepca i Pavlovca, upisati tuđe katastarske čestice kao svoje i na njih dobiti financijsku naknadu. Ukrupnjivalo se i do 30 čestica raznih vlasnika u jednu parcelu kojoj je dodijeljen odgovarajući identifikacijski broj ARKOD. Velika većina korisnika čak ni ne zna gdje se obuhvaćene čestice fizički nalaze, a sve to bez znanja stvarnih vlasnika.

Doskora, za dobivanje potpore (poticaja) nije bilo potrebno imati vlasnički list, već samo upis u poljoprivredni upisnik, kao jedini uvjet za dodjelu potpore, tako da se sve vrlo lako rješavalo elektronskim putem. Površine pod poticajem su u većini krški pašnjaci, manje livade i po koja oranica. Po zakonu „korisnici poticaja“ su u obvezi održavati „svoje“ pašnjake, livade, kositi ih dva puta godišnje, a pašnjake jedan put na godinu ako nema ispaše, te redovito uklanjati korov. Većinom se to ne radi, jer kontrola vrlo rijetko izlazi na teren, jedino kada je prigovor u pitanju. Važno je istaknuti da je za dobivanje poticaja potrebno prijaviti relativno malo stoke po hektaru, često je i jedna koza ili ovca dovoljna kako bi se dobio poticaj i do 10 ha. Tražilac poticaja ne mora ni imati stoku da bi dobio poticaj za pašnjak ili livadu ako je uredno održava i upisan je u poljoprivredni upisnik. Tu informaciju ogroman broj Vrepčana, Zavođana i Pavlovčana ne zna. Da bi dobili poticaj, dovoljno je biti državljanin RH bez obzira na mjesto prebivanja.

Kako se realizirala uzurpacija?

Godine 2016.pod poticajem u selu Vrepcu je bilo cca 24 ha pašnjaka, livada i oranica. Početkom 2020.g., površina pod poticajem je blizu 300 ha, a vjerojatno će biti i veća jer se zahtjevi za nove poticaje podnose do 15.06.2020.

Ukratko, površine pod poticajem su se za tri godine uvećale gotovo 15 puta. Zanimljivo je da se površine pod poticajem ubrzano povećavaju, dok se broj stanovnika sela Vrepca smanjuje.

Stanje u Pavlovcu je slično, ali su obuhvaćene manje površine.

Formula nezakonitog uzurpiranja imovine preko poticaja na tuđu česticu je vrlo jednostavna:

napasam svoju stoku na tuđoj zemlji, umjesto da sa vlasnikom sklopim ugovor o korištenju  pašnjaka uz zakonom predviđenu  naknadu“,

ili,

prijavljujem tuđu zemlju za poticaj a pravi vlasnik koji također ima pravo na iste poticaje, ostaje uskraćen“.

Tko su korisnici poticaja na tuđem poljoprivrednom zemljištu?

Glavni uzurpator vlasnika čestica u Vrepcu je vlasnik OPG iz Vrepca i jedna fizička osoba, također iz Vrepca. Istovremeno pojavilo se još nekoliko OPG-ova iz Gospića, Pavlovca i Barleta. Prvi trenutno koristi poticaje za više od 145 ha sa manjim udjelom svog vlasništva, a fizička osoba iz Vrepca koristi nešto više od 40 ha bez direktnog vlasništva. Ostali korisnici ukupno koriste poticaje na cca 50 ha zemljišta, gotovo svi bez vlasništva, osim jedne osobe koja je u suvlasništvu na manjoj površini. Svi ovi podaci se odnose samo za Vrebac. Po istom obrascu se radilo i u Pavlovcu ali sa  manjim brojem OPG-ova i pojedinaca. Bitno je istaknuti da petnaestak korisnika poticaja iz Vrepca, Zavođa i Pavlovca vrlo korektno upisuju samo svoju imovinu za isplatu poticaja. Njihovi isplaćeni poticaji se kreću unutar prosjeka isplaćenih poticaja za RH (najviši isplaćeni je bio 25.600 Kn).

Podaci sa službenih stranica APPRRR za isplate korisnika

Isplaćeni poticaji

za financijsku

godinu ...........OPG iz Vrepca ..................Fizička osoba iz Vrepca

2016.                145.066,33 Kn                                      32.510,19 Kn

2017.                266.220,93 Kn                                     106.952,06 Kn

2018.                428.867,70 Kn                                       98.746,80 Kn

Gotovo svi ostali OPG-ovi i fizičke osobe su istovjetno u dvije godine uspjeli poduplati svoje zarade.

Podaci za 2019.g. još nisu objavljeni.

Gdje su granice gramzivosti?

Vidljivo je da se najveći dio poticaja isplatio u 2017.g. i 2018.g. većinom na račun drastično uvećane površine, a manjim dijelom uvećanjem stočnog fonda.

Kako su pohlepa i gramzivost najveći neprijatelj ljudskog razuma, tako se i na primjeru Vrepca i Pavlovca doslovno vidi sav njihov razorni učinak.

Na ekranu kompjutora dijeljene su pojedine čestice na dva korisnika, razni posjedi stvarnih vlasnika su se dijelili i na tri korisnika; jednoj gospođi koja je ostala bez svojih najbližih od 12 čestica uzurpirano je njih 11, a ostavljena je najmanja čestica; vlasnicima u Švicarskoj i Kanadi beskrupulozno se zloupotrebljava njihovo vlasničko pravo.

Gubitkom osjećaja za mjeru, povećavali su se i apetiti za tuđim česticama, od „skromnih“ par hektara u početku pa sve do sadašnjih najvećih parcela od 20,27 ha za fizičku osobu iz Vrepca, 24,41 ha OPG-a iz Vrepca i 28,01 ha OPG-a iz Pavlovca.

Bezočnošću i primitivnom megalomanijom vlasnika OPG-a iz Vrepca čak se i bujad iz Plantaže i Rašnovca uspjela podvesti pod pašnjake i dobro naplatiti (radi se o cca 70ha).

Ilustracije radi: za jedan pašnjak od 1ha sa koeficijentom prihvatljivosti 1, uz sve prednosti brdsko planinskog područja i ostalih raznih dodataka (eko i dr), moguća je isplata i više od 2.000 Kn/ha.

Sasvim suprotno gore navedenom, može se uzeti primjer sela Bilaja čiji su stanovnici korektno i ispravno prijavili svoje parcele.

Provjera statusa katastarskih čestica

Za provjeru statusa katastarskih čestica dovoljno je otići na stranicu „Gruntovnica“ (ili „Pregled čestica“) gdje se ujedno vidi i ZK uložak. Nakon toga, da bi se vidjelo stanje čestice na terenu treba upisati: Arkod, zatim upisati  u Pregledniku:

Za Vrebac: Gospić, 311065, broj čestice.

Za Pavlovac Gospić, 310964, broj čestice.

Na ekranu će se čestica pokazati obojena žuto, ako je unutar zeleno obojane parcele, znači da je uzurpirana. Klikom na prvu gornju kućicu sa slovom “ i „, zatim klikom „miša“ na navedenu parcelu pojaviti će se informacija o nazivu i veličini parcele pod poticajem. “Kliknuti“ na naziv gospodarstva, upisati tražene oznake, dobit će se ime korisnika poticaja.

Korisne informacije

Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi NN 22/2020-547  i NN 126/201

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta

IAKS  mjera ruralnog razvoja 2020.g.

AGRONET   korisničke usluge

Mail-ovi za prijavu nepravilnosti:

o Agencija za plaćanje Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

o Ministarstvo financija Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

o Europski ured za borbu protiv prijevara pri Europskoj komisiji     https://ec.europa.eu/anti-fraud/home_hr

Prijavljivanje počinjenih nepravilnosti i/ili prijevare, te sumnji na počinjenje istih, može biti osobno (imenom i prezimenom) ili uz traženje zadržavanja anonimnosti.

Gdje se izgubio moral?

Pitanje svih pitanja za korisnike poticaja: što spriječava vlasnike OPG-ova sklapati ugovore sa vlasnicima uzurpiranih čestica ili ih barem o tome informirati. Istina ovako ili onako uvijek izađe na vidjelo.

Vrepčanka

Ažurirano Petak, 24 Travanj 2020 10:23
 

Poslovne vijesti

E-mail Ispis PDF

U izborniku site-a od danas je, uvažavajući više puta izražen interes, uključen list "Poslovne vijesti". Na ovom listu objavljivat će se informacije i vijesti o poslovnim aktivnostima, razvojnim mogućnostima i poslovnim primjerima na vrebačkom području.

Pozivamo vas da svojim prilozima doprinesete da ovaj list obuhvati sve relevantne informacije od interesa za jačanje i diverzifikaciju poslovne aktivnosti na našem području te da i na taj način pomognemo povratak i obnovu života u našim selima.

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 12:14
 

Država uvodi mjere za povratak iseljenih....

E-mail Ispis PDF

U Večernjem listu od 10.3.2020.g. objavljen je članak o najavi državnih mjera za poticanje iseljenih građana:

"Premijer Andrej Plenković, a nakon njega i ministar rada Josip Aladrović otkrili su da će financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će postojeće državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana."

"Na novčane naknade, po tome, moći će računati građani koji se u potrazi za poslom odluče preseliti iz Zagreba ili Istre u Slavoniju ili Liku, na primjer, ali i stotine tisuća privremeno iseljenih koji su napustili Hrvatsku."


Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/onima-koji-se-vrate-i-pokrenu-biznis-potpore-bi-mogle-iznositi-od-75-000-do-100-000-kuna-1384645 - m.vecernji.hr

Ažurirano Ponedjeljak, 20 Travanj 2020 20:16
 


Stranica 2 od 2

Vrebački motivi

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:97
Posjetitelji jučer:150
Posjetitelji ukupno:391689

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 10