MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
NASLOVNICA Akcije
AKCIJE

Ponovno inicirana obnova bivše škole i šterne u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Već nekoliko puta pisali smo o bivšoj školi i šterni na ovim stranicama. Svakako, ne samo iz razloga što se oba objekta nalaze na glavnom trgu u Vrepcu, što zbog svog položaja imaju i značajnu prometnu funkciju, što su godinama činili dio emotivnog i ekonomskog života sela zbog niza generacija koji su sticali prva znanja u školi ili godina opskrbe vodom sa šterne, već i zato što su ti objekti spomenici kulture, odnosno dio kulturne baštine ovog kraja ali i šire.

Sagrađeni u 19. stoljeću, škola 1804. godine, a šterna 1880. godine, uspjeli su preživjeti nedaće prošlih ratova i teških vremena da bi danas nosili tragove devastacija i neodržavanja koji prijete njihovom postojanju.

Mjesni odbor je stoga pokrenuo novu inicijatiu za obnovu ovih objekata potaknut otvorenim Natječajem za dodjelu donacija Zagrebačke banke za 2010. godinu u kategoriji "čuvamo naslijeđe".

Naime, temeljem pripremljenog Programa OBNOVA SPOMENIČKOG KOMPLEKSA BIVŠE ŠKOLE I ŠTERNE U VREPCU, koji u 1. fazi planira ulaganje sredstava u iznosu od 142.981,50 Kn, Mjesni odbor je kandidirao ovaj projekt na spomenuti Natječaj za donacije Zagrebačke banke sa traženim iznosom od 50.000,00 Kn. Istovremeno je zatražena participacija Grada Gospića u iznosu od 60.761,50 Kn, a planirano je da se u realizaciju projekta uključi i stanovništvo koje pokriva ovaj Mjesni odbor sa radovima u iznosu od 32.220,00 Kn (detaljnije u prilozima ovom članku).

Prva faza uključuje radove na zaštiti objekata od daljnjeg propadanja, druga faza - konačno uređenje objekata, a treća opremanje objekta bivše škole i uređenje glavnog trga u Vrepcu, što bi se, prema planu, trebalo realizirati u naredne tri godine.

 

Ovdje svakako treba aktualizirati i pitanje upravljanja i buduće namjene ovih objekata.

Naime, još pismom od 14.10.2008. godine Mjesni odbor je tražio od Grada Gospića da se i objekt bivše škole preda u nadležnost i upravljanje Mjesnom odboru kao što je to učinjeno u slučaju zgrade škole u Pavlovcu Vrebačkom. Iako još nema odgovora na ovaj zahtjev i dalje smatramo da je to najbolje rješenje za ovaj objekt.

Što se tiče buduće namjene ovih objekata vrijedno je razmotriti inicijativu da objekti budu dio etno muzeja koji se može organizirati u prostorijama bivše škole, a da šterna bude jedan od eksponata, a sve u sastavu Muzeja Like.

U svakom slučaju razgovori o ovim temama su pred nama, a pozivamo i sve zainteresirane da daju doprinos svojim mišljenjima i prijedlozima.

Ažurirano Petak, 17 Rujan 2010 16:18
 

Zaklada potvrdila financijski izvještaj inicijative "Obnova Društvenog doma"

E-mail Ispis PDF

Zaključenjem društvene inicijative "Obnova društvenog doma" 31.05.2010. godine koji je Nacionalna zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (Pula) u okviru programa "Naš doprinos zajednici" pomogla donacijom od 15.000,00 Kn, pripremljena je rekapitulacija materijalnih i financijskih učinaka (Vidi članak: Završena društvena inicijativa "Naš doprinos zajednici" od 04.07.2010. godine) koje je Mjesni odbor u skladu sa potpisanim Ugovorom dostavio Zakladi na potvrdu.

Sa zadovoljstvom možemo izvijestiti da je Zaklada u cjelosti prihvatila dostavljene dokumente te je uz čestitke na uspješno provedenoj inicijativi pozvala Mjesni odbor da se i dalje prijavljuje na buduće natječaje.

Mjesni odbor ovim putem još jednom zahvaljuje Zakladi na iskazanoj podršci kao i svim sudionicima koji su pomogli realizaciju ove inicijative novčano, materijalno ili radno.

Attachments:
Download this file (100728_Zaklada-Potvrda financijskih obracuna.pdf)100728_Zaklada-Potvrda financijskih obracuna.pdf[ ]Administrator56 Kb
Ažurirano Subota, 31 Srpanj 2010 12:34
 

Uređen okoliš oko Čatrnje

E-mail Ispis PDF

Zahvaljujući našem sumještaninu Đuri Ćurčiću koji je pokosio travu i posjekao gustiš ponovno je moguć prilaz do i oko Čatrnje - izvora koji ne presušuje i u najvećim sušama i sa kojega su se vrepčani stoljećima opskrbljivali vodom.

Čatrnja danas zahtijeva i građevinsku obnovu; grlo bunara i zid koji drži pristupnu platformu se djelomično raspadaju, a na bunar bi bilo korisno postaviti i poklopac koji bi sprečavao onečišćenje vode.

Pozivamo i ostale vrepčane da se samoinicijativno uključe u uređenje zajedničkih, javnih prostora u selu u mjeri u kojoj im vrijeme i mogućnosti dozvoljavaju i tako doprinesu podizanju kvalitete života. A takvih prostora u Vrepcu na žalost ima dosta; od okoliša škole, šterne kod gradine, šterne u gornjem selu, prilaza Društvenom domu, seoskih cesta i prečaca .... itd..

Ažurirano Petak, 16 Srpanj 2010 06:41
 

Završena društvena inicijativa "Naš doprinos zajednici"

E-mail Ispis PDF

Sa danom 31.05.2010. godine u Vrepcu je završena društvena inicijativa u okviru natječaja Nacionalne zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva pod nazivom "Naš doprinos zajednici", a koja je realizirana u okviru projekta OBNOVA DRUŠTVENOG DOMA.

Da podsjetimo; Mjesni odbor Vrebac se krajem protekle godine prijavio na otvoreni natječaj Zaklade sa projektom obnove društvenog doma. Projekt Mjesnog odbora kojom je planirano uređenje dvorane na katu Doma je podržan sa donacijom od 15.000,00 Kn.

Ova donacije bila je okosnica projekta koji je planirao kroz ostale donacije i dobrovoljni rad mještana uložiti 30.600,00 Kn. Planirani parametri su i premašeni tako da je u realizaciju projekta ukupno uloženo 34.610,16 Kn. Od prikupljenih sredstava, donirana novčana sredstva iznose 15.930,16 Kn, materijalne donacije 6.890,00 Kn, a dobrovoljni rad mještana 11.790,00 Kn.

Projektom je inače predviđeno da se ugrade prozori i vrata na katu Društvenog doma. Naknadno je projekt proširen ugradnjom vanjskih i unutarnjih prozorskih klupčica na cijelom objektu zahvaljujući donaciji tvrtke KAMEN dd iz Pazina koja je donirala kamene prozorske klupčice. Svi predviđeni radovi su u cjelosti realizirani.

Detaljni izvještaji o realiziranom projektu dati su u prilozima.

Mjesni odbor ovim putem želi posebno zahvaliti Nacionalnoj zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule bez čije podrške ovaj projekt ne bi bio realiziran, zatim tvrtki Kamen dd iz Pazina koja je nesebično i spremno podržala ovaj projekt, kao i svim mještanima koji su se aktivno uključili u ovaj projekt i doniranim radom (ukupno je odrađeno 393 radna sata) i materijalom osigurali da danas u Društvenom domu imamo prostoriju za održavanje većih skupova - na dobrobit mještana svih sela koja su u sastavu Mjesnog odbora Vrebac.

Attachments:
Download this file (100531_Obnova društvenog doma-Sveukupna struktura ulaganja.pdf)100531_Obnova društvenog doma-Sveukupna struktura ulaganja.pdf[Struktura ulaganja]Administrator40 Kb
Download this file (100531_PP1-izvjesce-fin-S.pdf)100531_PP1-izvjesce-fin-S.pdf[Financijska struktura]Administrator73 Kb
Ažurirano Srijeda, 14 Srpanj 2010 04:45
 

Uređeno mjesno groblje u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Danas je uspješno završeno proljetno uređenje groblja u Vrepcu.

Groblje je pokošeno 19.06.2010. godine. U radove su bili uključeni Jovan Bobić, Marko Narančić, Đuro Narančić, Jovan Narančić, Nikola Mandić, Mišo Ugarak, Dušan Grubić, Vlade Crnokrak, Petar Dragosavac, Dragan Milekić, Đuro Ćurčić, Dujo Crnokrak, Miloš Mandarić, Miloš Cetina, Petar Mandarić, Bogdan Mandarić, Milorad Mandarić, Koviljko Mišćević, Božo Novković, Nikola Dragosavac (Visota), Željko Narančić i Nove Graovac.

Kupljenje i paljenje sijena obavljeno je 29.06.2010. godine, pri čemu su učestvovali: Marko Narančić, Đuro Narančić, Jovan Narančić, Željko Narančić, Nenad Mandić, Dušan Grubić, Vlade Crnokrak, Peter Dragosavac, Jovan Bobić, Dragan Milekić, Jovan Ćurčić, Đuro Ćurčić, Petar Mandarić, Miloš Mandarić, Dujo Crnokrak, Milorad Mandarić, Koviljko Miščević i Mića Bogdanović.

Ukupni troškovi uređenja groblja iznose 1.875,88 Kn.

U sklopu akcije uređen je širi okoliš oko škole, šterne te prilazi cesta na glavni seoski trg. Svoj doprinos tome dali su Đuro Ćurčić, Đuro Narančić i Željko Narančić.

 

Ažurirano Četvrtak, 01 Srpanj 2010 13:14
 


Stranica 13 od 14

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:37
Posjetitelji jučer:186
Posjetitelji ukupno:290827

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 25