MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
NASLOVNICA Српска народна читаоница и књижница у Врепцу
СРПСКА НАРОДНА ЧИТАОНИЦА И КЊИЖНИЦА У ВРЕПЦУ

Ministarstvo odbilo zahtjev

E-mail Ispis PDF

Zahtjev koji je Društvo podnijelo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske za financiranje obnove Društvenog doma u Vrepcu je odbijen.

Zahtjevom podnesenim na Natječaj 15.09.2017.g. tražena su investicijska sredstva u iznosu od 400.000 Kn.

U prilogu je i spisak prihvaćenih i odbijenih potpora.

 

Attachments:
Download this file (Kopija investicije ODBIJENI 2018.pdf)Kopija investicije ODBIJENI 2018.pdf[ ]Administrator178 Kb
Download this file (Kopija investicije PRIHVAĆENI 2018.pdf)Kopija investicije PRIHVAĆENI 2018.pdf[ ]Administrator173 Kb
Download this file (Zahtjev Ministarstvu kulture.JPG)Zahtjev Ministarstvu kulture.JPG[ ]Administrator6987 Kb
Ažurirano Srijeda, 21 Veljača 2018 22:16
 

Poziv donatorima za prikupljanje sredstava za obnovu Društvenog doma u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Kao što je već objavljeno, Odlukom Upravnog odbora Društva od 14.09.2017.g. pokrenut je

PROGRAM OBNOVE DRUŠTVENOG DOMA U VREPCU

Odlukom je prihvaćena predračunska vrijednost ulaganja od 597.500 Kn (79.700 €, po tečaju 1 € = 7,50 Kn), izvori financiranja i dinamika realizacije, a osigurano je i redovno izvještavanje javnosti o toku realizacije Programa.

Kao izvori financiranja uglavnom su predviđena proračunska sredstva u Republici Hrvatskoj te u podjednakim iznosima sredstva stranih fondova i institucija kao i donacije domaćih i stranih pravnih i fizičkih osoba, uz obavezu da se redovno rebalansom usklađuje plan prikupljanja sredstava sa tekućim ostvarenjem.

U međuvremenu podnesen je zahtjev za dodjelu sredstava Minstarstvu kulture RH temeljem raspisanog natječaja, a u pripremi su zahtjevi jedinicama lokalne i regionalne samouprave kako bi se sredstva u tim administrativnim jedinicama planirala u proračunu za 2018.g., uz praćenje ostalih mogućnosti u RH koje će biti na raspolaganju.

Posebno se prati mogućnost natjecanja za sredstva za financiranje kulturnih potreba iz Republike Srbije kao i mogućnosti donacija drugih stranih država preko njihovih ambasada u RH, kako bi se pravovremeno prikupila potrebna dokumentacija i podnesli zahtjevi za sufinanciranje Programa.

Ovim ujedno pozivamo donatore, pravne i fizičke osobe u Republici Hrvatskoj i inozemstvu da se sa svojim prilozima uključe u prikupljanje sredstava, doznakom na žiro-račun Društva koji se vodi kod Privredne banke Zagreb: IBAN računa – HR37 2340 0091 1108 7819 2 sa svrhom uplate „Obnova Društvenog doma u Vrepcu“.

Planirano je da se sredstva prikupe do 01.06.2018.g., a da se izgradnja, opremanje kao i ostali tehnički poslovi završe do 31.12.2018.g..

Za realizaciju Programa zadužen je Upravni odbor Društva, a detaljnije informacije o Programu obnove Društvenog doma u Vrepcu dostupne su u izvodu Elaborata u prilogu ovog teksta.

 

Napomena:

Elaborat "Program obnove Društvenog doma u Vrepcu" autor je donirao Društvu.

U mail-u upućenom članovima Upravnog i Nadzornog odbora autor je naveo:

Rad na izradi Elaborata u vrijednosti od 20.000 Kn doniram Društvu „Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu“ sa nadom da ćemo ga zajedničkim snagama realizirati planiranom dinamikom na dobrobit društvene zajednice i svih nas koji se osjećamo Vrepčanima i koji dijele naše ljudske i moralne vrijednosti.

 

Ažurirano Nedjelja, 03 Studeni 2019 20:28
 

Прво крштење "ПРОСВЕТНОГ ДОМА" у Врепцу

E-mail Ispis PDF

Неколико тједана прије завршетка Дома његов градитељ Исо Исика Богдановић, 5. јуна 1931.г. упућује молбу Канцеларији његовог величанства Краља Александра I, наводећи у њој "У мојем родном месту селу Вребац, срез Госпић - Лика, саградио сам о властитом трошку, уз ситну помоћ сељака "Просветни дом". Овај дом саградио сам из патриотских побуда и љубави према народу" и молећи "...ја молим Канцеларију Његовог Величанства Краља, да ми се одобри да овај Просветни дом носи име Краља Петра I Великога Ослободиоца"

По наредби Министра Двора, в.д. шефа Краљеве Канцеларије, 29. јуна 1931.г. упућује молбу Краљевској Банској управи Савске бановине у Загребу "...за извештај о згради, о томе дали се у њој може заиста сместити културно - националне установе и заслужује ли пажњу коју молилац моли".

У свом одговору од 13. јула 1931.г., Краљевска Банска управа Савске бановине у Загребу одговара да је срески начелник у Госпићу потврдио "У Вребцу опћине Медак подигнута је на доличном мјесту једна велика једнокатна зграда, ... Дуга је 16 метара а широка 9 метара. ... Осим простране соколске дворане имаде још неколико просторија потпунома довољних за смештење Сокола, земљорадничке задруге, сеоске читаонице и библиотеке. Вребац у националном погледу својим данашњим радом предњачи свим осталим мјестима овог среза и подигнута зграда у сваком погледу заслужује пажњу и да се смије назвати "Просвјетни дом Краља Петра I. Великог Ослободиоца"..."

У напомени, на допису Краљевске Банске управе Савске бановине у Загребу дописано је:

"Важно!

16. јула 1931.г. Канцеларија његовог величанства Краља част је известити Вас, да се одобрава да просветни дом, који Ви градите у с. Вребац може носити име Краља Петра  I Великог Ослободиоца.

Ово је одговор Краљева двора 16. јула 1931. године из Београда господину И. С. Богдановићу, адвокату Београд.

 

Напомена:

Захваљујемо г. Чеди Ћурчићу на труду уложеном у проналажење приложених докумената.

Attachments:
Download this file (PROSVETNI DOM Vrebac_Naziv Doma iz 1931.g..pdf)PROSVETNI DOM Vrebac_Naziv Doma iz 1931.g..pdf[ ]Administrator3485 Kb
Ažurirano Utorak, 05 Rujan 2017 18:36
 

Позив за упис у чланство Друштва

E-mail Ispis PDF

Позивамо све заинтересиране да се упишу у чланство Друштва "Српска народна читаоница и књижница у Врепцу".

Члан Друштва се постаје испуњавањем и достављањем Друштву ПРИСТУПНИЦЕ (...у прилогу) коју верифицира Управни одбор и о томе обавијести заинтересираног, те уплатом чланарине у складу са ОДЛУКОМ бр. 2 (...у прилогу). Члан Друштва подношењем Приступнице прихваћа Статут Друштва, као и програм и циљеве Друштва.

Уплата чланарине врши се на жиро-рачун Друштва који се води код Привредне банке Загреб: ИБАН рачуна - HR37 2340 0091 1108 7819 2 са сврхом уплате "Чланарина за 2018.г.".

 

Напомена:

Образац ПРИСТУПНИЦЕ није он-лине.

Потребно га је испринтати, попунити, потписати те скенирати или сликати и послати на маил Друштва -  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Ažurirano Petak, 29 Rujan 2017 17:34
 

Obnovljeno Društvo "Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu"

E-mail Ispis PDF

Daleka 1929. godina ostala je  upamćena u Lici po nezapamćenoj zimi, a u našem Vrepcu i po osnivanju Društva „Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu“. Potaknuti potrebom za kulturnim i duhovnim uzdizanjem grupa naših odvažnih mještana među kojim su bili: učitelj Marko Počuča, ratar Đuro Bogdanović, ratar Mile Ugarak, putar Todor Bogdanović, paroh Đuro Vitas, učiteljica Smilja Narančić i trgovac Vlajko Narančić napisali su Pravila Društva koje je potom i registrirano kod nadležnih vlasti.

U članu 2. navodi se da je zadatak Društva „da unapređuje kulturu sela čitanjem dozvoljenih, poučnih i zabavnih novina i knjiga, da nacionalno vaspita svoje članove; da priređuje sedeljke, zabave, svečanosti i igre; da priređuje predavanja o svemu onome što bi uzdiglo zdravlje i prosvetu sela te što bi krenulo život k ekonomskom napretku“.

Zacrtane programske aktivnosti su se i realizirale, a kao kuriozitet u ono doba bila je nabava radio aparata na baterije oko kojeg su se svako veče okupljali brojni Vrepčani posebno slušajući vijesti s tadašnjih ratišta. Već tada su počinjali shvaćati da bi i njih mogao zahvatiti nesretni rat. Nažalost, to se i dogodilo. Razularene ustaše dolaze u Vrebac 6. maja 1941. i za svoje sjedište odabiru Društveni dom. Počinje neviđeni teror nad civilnim stanovništvom pa i Društvo naprasno prekida s radom. U skladu s tadašnjom politikom po oslobođenju ne obnavlja se rad Društva, dolazi do iseljavanja, a 1995. i do egzodusa preostalog stanovništva.

Grupa Vrepčana pokušavajući oteti zaboravu svijetle tradicije našeg sela i naših predaka na koje možemo i moramo biti ponosni pokrenula je inicijativu za obnovom Društva, pa je 18. marta 2017. u Vrepcu održana obnoviteljska skupština Društva. Sjednici osnivačke skupštine prisustvovali su osnivači: Jovan Bobić, Bogdan Mandarić i Jovo Ćurčić, Mirjana Ćurin, rođ. Grubić , Dragica Plećaš, rođ. Mandarić, Tanasije Mandarić, Željko Narančić, paroh Dragan Mihajlović i Nikola Cetina. Na sjednici je predstavljena svrha osnivanja Društva i donijeta odluka o osnivanju Društva. Za predsjednika Društva jednoglasno je izabran Jovan Bobić, za potpredsjednika Tanasije Mandarić i tajnika Nikola Cetina. U Upravni odbor izabrani su: Jovan Bobić, Tanasije Mandarić, Nikola Cetina, Mirjana Ćurin i Željko Narančić. U nadzorni odbor izabrani su: Dragica Plećaš, Bogdan Mandarić i Jovo Ćurčić.

Donijeta je i odluka o pokretanju postupka za upis Društva kao udruge u Registar udruga. Nakon provedenog postupka nadležno tijelo Ured državne uprave u Županiji ličko-senjskoj, Služba za opću upravu dana 22. maja 2017. donijelo je rješenje kojim se odobrava upis udruge pod nazivom “Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu“, sa sjedištem u Vrepcu, Vrebac 30.

Ovim činom Društvo nakon punih 76 godina nastavlja s radom u našem Društvenom domu. Brojni su planovi i zacrtane aktivnosti za koje nam je potrebna pomoć i podrška brojnih Vrepčana  i njihovih potomaka rasutih po svijetu. Samo složni možemo sačuvati naš Vrebac od propadanja i zaborava.

 

Nikola D. Cetina

Ažurirano Subota, 22 Srpanj 2017 12:54
 


Stranica 3 od 4

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:33
Posjetitelji jučer:186
Posjetitelji ukupno:290823

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 24