MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Oprez - krađa drva iz šume i obiteljskih posjeda!

E-mail Ispis PDF

U zadnje vrijeme primjećeno je nekoliko bijelih kombija gospićkih registracijskih oznaka koji dolaze u naša sela. Dolaze konstantno, osmatraju, obilaze oko praznih kuća i Društvenog doma. Budući da je zbog epidemije korona virusa dugo na snazi bila zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta/boravišta, očito je da su ovi kombiji s područja grada Gospića. Registarske oznake kombija su zapisane i u postupku je utvrđivanje vlasništva vozila.

U dva su navrata iz centra sela Vrebac ukradena složena drva s lugarskim štambiljom. Dana 27.4.2020. viđena su dva bijela kombija kako iz naše planine odvoze drva. Kombiji su dupkom natovareni, a sakrivanje drva nastoje postići zatamljenim staklima. Ovakav način odvoza drva iz planine zabilježen je i ranijih godina. Također, nedavno je viđeno i nekoliko mještana iz susjednih sela kako odvoze drva iz naše planine bez štambilja lugara.

Molimo sve mještane i ljude koji borave u našim krajevima da prenesu ovu vijest svojim susjedima te da ih upozore da pripaze na svoje kuće, imovinu i šumu. Očito je da našim selom haraju lopovi koji besramno ulaze u kuće i posjede. Stoga pozivamo građane da u slučaju bilo kakve sumnje na počinjenje kaznenog djela krađe odmah pozovu policiju na 192.

Ažurirano Utorak, 28 Travanj 2020 07:48
 

Uskrsna čestitka Gradonačelnika vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

E-mail Ispis PDF

Gradonačelnik Gospića g. Karlo Starčević na službenim stranicama Grada Gospića (http://gospic.hr/) čestitao je Uskrs vjernicima koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru.

Čestitku možete vidjeti u prilogu.

Attachments:
Download this file (Uskrsna čestitka gradonačelnika Gospića.pdf)Uskrsna čestitka gradonačelnika Gospića.pdf[ ]Administrator70 Kb
Ažurirano Subota, 18 Travanj 2020 15:57
 

Poziv mještanima

E-mail Ispis PDF

U cilju razvijanja dobrosusjedskih odnosa te jačanja svijesti o ekologiji i kulturnoj baštini, Mjesni odbor Vrebac šalje poziv mještanima i svim ljudima koji borave u našim selima da

 • pomognu starijim i nemoćnim mještanima u svakodnevnom životu
 • čuvaju i ne zagađuju prirodu
 • čuvaju spomenike i kulturnu baštinu
 • urede zapuštena imanja, zemljišta i živice, a ukoliko to sami nisu u mogućnosti da se jave Mjesnom odboru Vrebac koji će ih uputiti na službe i ljude koji se bave ovim djelatnostima
 • pomognu onima koji prodaju zemljišta i imanja, a sve sa ciljem dobivanja najboljih ponuda i očuvanja autohtonosti.

Za sve informacije vezane uz ovaj poziv obratite se na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

MO Vrebac

Ažurirano Utorak, 21 Travanj 2020 08:53
 

Najradosniji hrišćanski praznik - Mir božiji Hristos se rodi

E-mail Ispis PDF

Danas Vrepčani, Zavođani i Pavlovčani i njihovi potomci, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, onima koje vole i poštuju čestitaju ovaj veliki praznik.

Rasuti po svijetu ponosno čuvaju svoju vjeru kao što su to vijekovima unazad činili naši preci. Preci čijim je krvlju i znojem natopljena naša lička zemlja. U njoj i na njoj su korjeni našeg vjekovnog trajanja zbog čega smo svojim potomcima dužni da je čuvamo i sačuvamo.

Patrijarh Pavle, čija će djela i riječi zauvjek biti sveti putokazi govorio je: ”Čovek ne može da bira vreme u kojem će se roditi i živeti; od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili nečovek, bez obzira na to u kom narodu i od kojih roditelja “.

Mirjana Ćurin

 

Možemo li s osloncem na Vrebac i vrebačke vrijednosti povezati našu dijasporu i oživiti selo?

E-mail Ispis PDF

Danas u vrebačkim selima živi manje od stotinu žitelja. U ljetnom periodu sela ožive. Posjeti ih nekoliko stotina Vrepčana naročito u periodu od maja do oktobra; netko dođe u posjetu rodbini, netko na obnovljenu djedovinu, a netko u prolazu posjeti prijatelje.

Želja da se dođe postoji u podsvjesti Vrepčana i kod većine utaži se u nekoliko dana boravka uz obećanje da će ponovno doći. Ta obećanja ne treba shvatiti doslovno jer se nostalgija gotovo redovito utopi u realnosti života. Ali, postoji nada..........

Već dugi niz godina postavljam si pitanje, a vjerojatno i mnogi od Vas, kako ostvariti i ojačati potrebu za dolaskom i obnovom života u vrebačkim selima.

Jedno je sigurno, Vrebac, Pavlovac Vrebački i Zavođe više neće obnoviti život kakav pamtimo. Ali, postoji li druga osnova na kojoj možemo graditi budućnost na ovom prostoru?

Odgovor koji se nudi, za sada sa promjenjivim uspjehom koji nije jednostavno kvantificirati, materijalizira se u posljednjih desetak godina. Iako postoje svi elementi da se odgovor prepozna, ovdje zbog jasnoće i onih koji ga nisu prepoznali, ipak želim da ga predstavim.

Mjesni odbor Vrebac je na sjednici od 28.2.2010.g. donio Odluku o osnivanju web stranice. Odluka je realizirana i stranica je aktivna od 17.4.2010.g.. Cilj osnivanja web stranice bilo je i jest informiranje i povezivanje Vrepčana. Danas možemo sa zadovoljstvom konstatirati da je stranica kroz vrijeme postigla zavidnu čitanost, u posljednjoj godini dnevno nerijetko bilježi i više od sto posjeta.

Međutim, to svakako nije dovoljno za postizanje cilja kako je opisan u naslovu članka. U međusobnim razgovorima, razmjeni informacije i traženju dokumenata koji se odnose na Vrebac, došlo se do trenutka kada su se stvorili realni uvjeti za podizanje aktivnosti na višu razinu.

Prva indikacija je bazirana na istraživanju vlasništva nad Društvenim domom u Vrepcu. Dom se u zemljišnim knjigama vodi kao vlasništvo Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu, upisano 1930.g.. Ovo Društvo prestalo je sa radom 1941.g. zbog ratnih zbivanja.

Međutim, Grad Gospić je 2006.g. pokušao vlasnički preuzeti Dom što je Općinski sud u Gospiću odbio. Dali se nešto slično može ponoviti, ali sa drugim ishodom?

Ova činjenica bila je povod istraživanja u arhivima te su pronađeni dokumenti (vidjeti list Društva na stranici Mjesnog odbora) o osnivanju i radu tadašnjeg Društva - Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu. U Pravilima Društva iz 1933.g. u članu 33. (danas bi ga nazvali Statut) doslovno stoji:

„Ako skupština pravilno zaključi da se društvo raziđe ili ako bi ga državna vlast raspustila onda se društveni imetak predaje na čuvanje mesnoj crkvenoj opštini, koja će sav povereni joj imetak vratiti novome koje bi se osnovalo u Vrepcu pod istim imenom i sa istim zadacima.“

To je bilo jednostavno i cjelovito rješenje koje nam je bilo pred očima i koje su nam preci dalekovidno ostavili, a koje smo mogli primijeniti u datim okolnostima, kao i povod za osnivanje novog Društva – Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu, koja je osnovana Odlukom Osnivačke skupštine od 18.3.2017.g., a registrirana Rješenjem od 22.5.2017.g..

Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu zbog zakonskih odredbi nije mogla biti registrirana kao pravni sljednik prethodnog Društva, pa tako nije niti vlasnik imovine prethodnog Društva. U ovom slučaju postoje sve pravne i moralne pretpostavke da se današnje Društvo upiše kao vlasnik Društvenog doma, ali temeljem presude nadležnog suda, u postupku koji se mora pokrenuti. Vrijedna akcija naših Vrepčana koji su se ovog ljeta angažirali na obnovi porušenog stepeništa Doma, kao i sve prethodne i druge akcije koje imaju za cilj zaštitu ovog objekta i Gradine kao stožernog mjesta našeg okupljanja tako neće biti uzaludne.

Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu je ujedno i srpsko kulturno društvo putem kojeg možemo ostvariti povezivanje i koheziju Vrepčana na realizaciji raznih kulturnih programa i sadržaja, interes za dolascima i obnovom imanja i tako udahnuti novi život našim selima. Uključite se u rad Društva!

Vrebačka dijaspora je velika i uglavnom je rasuta po okolnim zemljama, Evropi i svijetu. Povezivanjem dijaspore s osloncem na Vrebac i naše tradicionalne vrijednosti možemo u ovim uvjetima održati život u selima, unaprijediti međusobne odnose i ostaviti veliku duhovnu vrijednost našim potomcima.

Jesmo li spremni da se angažiramo u ostvarenju tog cilja?

Ažurirano Četvrtak, 15 Kolovoz 2019 10:15
 


Stranica 3 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:338
Posjetitelji jučer:346
Posjetitelji ukupno:297735

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 12