MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Ustanički dani u selima Vrebac, Zavođe i Pavlovac

E-mail Ispis PDF

Naš sumještanin Sava Todorić u svojoj novoj knjizi „Hronika Vrebca, Zavođa i Pavlovca“ opisujući događaje koji su prethodili oružanom ustanku u našim selima piše o eskalaciji ustaškog terora koji rezultira spontanim okupljanjem naših mještana u cilju obrane od ustaškog terora. Formirali su i Odbor za pripremu ustanka, koji je na jednom sastanku donio odluku da ustanak počne 28. jula napadom na ustaški stan u Vrepcu. Dogovoreno je da znak za početak ustanka bude paljenje vatre na kosi Opaljenica iznad Pavlovca i Mogorića, koju bi mogli vidjeti svi mještani naših sela. Od planiranog ustanka toga dana odustalo se je na sugestiju Mile Počuče, koji je iznio stav KPH da ustanci u srpskim selima u Lici trebaju početi istog dana. Kako do toga nije došlo  na području Donje Vrtline i Drage Zvečaljka 31. jula održan je posljednji sastanak pred početak oružane borbe. Formirano je nekoliko borbenih grupa za čije komandire su određeni- Simo Todorić Mimo, Milan Njegomir, Vlado Tomaš, Stanko Njegomir i Dušan Zoroja, a za komandanta je izabran Jovan Joco Njegomir. Sačinili su plan napada na ustaški stan u Vrepcu do kojega nije došlo, jer su ustaše kako je to napisao u naš prvoborac Dane Popović u knjizi „Kotar Gospić i kotar Perušić u narodnooslobodilačkom ratu 1941-1945 „ vjerovatno nešto osjetile ili su od nekog bili obavješteni da će biti napadnuti pa su noću 31. 7. na 1. 8. pobjegli iz Vrepca“.

Po opisima Dane Popovića i Sime Todorića čim se pročuo glas o bijegu ustaša narod se je 1. augusta  počeo okupljati pred školom, domom i crkvom. Među prvima tu su se našli naši mještani  Milan Kokot i Dušan Graovac Duško koji su bili naoružani puškama. U jutarnjim satima odjednom su dojurila kola iz pravca Metka s dvojicom ustaša ne znajući da su njihovi te noći pobjegli iz Vrepca. Vidjevši puno okupljenih ljudi usporili su i počeli bježati u pravcu škole. „ Dok su ustaše bježali u pravcu škole, Milan Kokot se nalazio sa svojim karabinom ispred crkve i čim ih je primjetio ispalio je na njih dva metka, ali nijedan od ustaša nije pogođen. „ I, tako je puška Milana Kokota 1. 8. 1941. prva označila ustanički hitac u našim selima, a time i početak oružanog ustanka“- napisao je Dane Popović. I Sava Todorić navodi da su „hici Milana Kokota bili prvi ispaljeni meci na ustaše u gospićkom kotaru“.

Prvog dana ustanka neviđenu hrabrost ispoljava Mile Mandarić Pekar koji goloruk savladava ustašu koji je biciklom krenuo iz Barleta prema Vrepcu. Otima mu pušku ubija trojicu ustaša koji su bili prethodnica ustaškoj koloni koja je pokušala izvršiti napad na Vrebac. Krenuli su u napad, ali osjetivši čvrstinu naše obrane ustaše su se morale neobavljenog zadatka povući u polazne baze.

Tako je već prvog dana ustanka izvojevana prva pobjeda nad ustašama. Značaj ove pobjede bio je i u tome što su stvoreni uvjeti da se još hrabrije i odlučnije krene u nove borbene akcije širih razmjera. Pobjedom nad ustašama 1. augusta spašeni su od pokolja mještani Vrepca, Zavođa i Pavlovca, spašena su materijalna dobra od pljačke i uništenja i stečena dragocjena borbena iskustva za naredne borbe.

 

Nikola D. Cetina

Ažurirano Subota, 23 Srpanj 2016 10:27
 

Izašla knjiga Save Todorića HRONIKA VREBCA, ZAVOĐA I PAVLOVCA

E-mail Ispis PDF

Rijetko koje selo se može pohvaliti djelom koje sistemski prati i opisuje sve aspekte života i vremena na tom prostoru od pamtivijeka do danas.

Zahvaljujući predanom i neumornom radu, danas (od nedavno) pokojnog SAVE TODORIĆA (...kao i njegove obitelji koji su posljednju knjigu konačno pripremili za štampu), vrebačka sela imaju tu privilegiju već dulji niz godina.

Upravo izdana knjiga HRONIKA VREBCA, ZAVOĐA I PAVLOVCA (Izdanje AMD Sistem d.o.o., Beograd, krajem 2015.g.), novo je, dopunjeno i prošireno izdanje knjige istog autora KORENI VEKOVNOG TRAJANJA izdano 1991.g..

Na 532 stranice teksta, fotografija i karata zainteresirani čitalac pronaći će niz sistematiziranih tema o prostoru i ljudima, vremenu i događajima, kulturi i običajima, pa i niz zanimljivosti iz prošlosti Like i vrebačkih sela, riječnik starih riječi ....

Ažurirano Petak, 27 Svibanj 2016 08:00
 

Svjedočanstvo vremena

E-mail Ispis PDF

Bez komentara.

 

Šest godina vrebačkog portala!

E-mail Ispis PDF

Sa današnjim danom ulazimo u sedmu godinu djelovanja portala.

U proteklih šest godina portal je postao nezaobilazno mjesto "susreta" vrepčana. Od skromnih početaka 2010.g. do danas bilježimo ukupno 71.549 posjeta, odnosno prosječno 994 mjesečno ili 33 dnevno.

Procjenu, u kojoj mjeri je portal ispunio svoju društvenu funkciju - ostavljam svima vama.

Ipak, moglo se učiniti i mnogo više i u međusobnom povezivanju, i u aktivnijem učešću na portalu, a i u doprinosu selu koje je temeljna poveznica svih nas. Portal kao sredstvo stoji i dalje na raspolaganju, ali pozitivan i afirmativan subjektivni odnos svakog od nas kao i aktivno i praktično djelovanje, je pretpostavka pozitivnih promjena i uspjeha...................

Na žalost, na poziv da se razmotri promjena Administratora i tako osigura kontinuitet i unapređenje uloge i djelovanja portala nije bilo reakcija ni pojedinaca, a niti Mjesnog odbora koji je vlasnik portala. Stoga kao Administrator sa današnjim danom stavljam ovu "funkciju" na raspolaganje, kao što sam i najavio.

Zahvaljujem svima i do susreta u Vrepcu!

Administrator

 

Ažurirano Četvrtak, 14 Travanj 2016 12:52
 

Vrebački portal - kako dalje?

E-mail Ispis PDF

Ove godine navršit će se šest godina (13.04.2016.g.) postojanja i djelovanja portala. U kojoj mjeri je portal ostvario svoju funkciju informiranja i povezivanja vrepčana ostavljamo Vašim vlastitim procjenama. Dali je i dalje potreban, ako jeste treba li ga mijenjati, promijeniti mu funkciju, obogatiti novim sadržajima, dati mu novi zamah, uključiti nove snage u njegovo uređivanje, ....... ?

U svakom slučaju vrijeme je da se istaknu neka pitanja.

Prije svega, za cca četiri mjeseca ističe aktualna pretplata. Nova dvogodišnja pretplata (prilog) iznosi 560,00 Kn te pozivamo na prikupljanje sredstava.

Dalje, primijetili ste tehničke probleme na stranici koji su rezultat neusklađenosti aktualnog CMS (Content Management System) programa koji podržava stranicu i softverske platforme servera na kojem je stranica postavljena. Za uredan rad stranice bilo bi neophodno inovirati CMS i eventualno iskoristiti priliku te kroz redesign uključiti nove sadržaje. Kao opciju prezentiramo ponudu tvrtke Avalon d.o.o. koja nam pruža usluge hostinga (https://www.avalon.hr/izrada-web-stranica/).

I konačno, otvaram pitanje administriranja stranicom, odnosno promjene Administratora. Smatram da je nakon gotovo šest godina došlo vrijeme za promjenu koja bi uz drugog administratora, nadam se, donijela i nove ideje i novi polet portalu.

Sva ova pitanja su nakon konstituiranja delegirana novom Mjesnom odboru (dopis Administratora od 25.07.2015.g.) koji je i zvanični vlasnik stranice, međutim do danas se Mjesni odbor nije oglasio!?

 

Pozivam sve čitaoce portala da se uključe u razmatranje navedenih pitanja i da svoja razmišljanja i prijedloge dostave na mail-ove Administratora i/ili Mjesnog odbora te tako doprinesu kvaliteti odluka koje nas očekuju.

 

Administrator

Attachments:
Download this file (Avalon_Invoice-75407.pdf)Avalon_Invoice-75407.pdf[ ]Administrator162 Kb
Ažurirano Petak, 08 Siječanj 2016 11:20
 


Stranica 9 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:42
Posjetitelji jučer:193
Posjetitelji ukupno:308477

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 15