MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Poziv za donaciju za produženje pretplate web stranice

E-mail Ispis PDF

Za šest mjeseci (13.04.2014.g.) isteći će tekuća pretplata web stranice pa ovim putem pozivamo vrepčane da doniraju sredstva za produženje pretplate.

Predlažem da se pretplata produži za naredne dvije godine što za LINUX HOME PAKET koji koristimo iznosi 912,00 Kn (cca 125€).

Zainteresirane za donaciju pozivamo da se jave na mail Administratora, uz napomenu da se novac donira cca mjesec dana prije isteka tekuće pretplate.

Više o tvrtki AVALON d.o.o. koja pruža usluge hostinga može se vidjeti na web stranici www.avalon.hr.

Administrator

 

Potaknuti "Blagdanskom akcijom" zamolili smo tvrtku AVALON za donaciju. Sa zadovoljstvom obavještavamo posjetitelje stranice da je naša molba prihvaćena. Odobren nam je popust od 20% na osnovnu cijenu, odnosno 145,92 Kn što sa pripadajućim PDV-om od 36,48 Kn, ukupno iznosi 182,40 Kn.

Zahvaljujemo Avalon-u na ovoj donaciji.

Obnovljena ponuda za dvogodišnje produženje pretplate nakon ove donacije iznosi 729,60 Kn.

Administrator

Attachments:
Download this file (Avalon-Obnovljena ponuda.pdf)Avalon-Obnovljena ponuda.pdf[ ]Administrator92 Kb
Download this file (Ponuda za dvogodišnju pretplatu.pdf)Ponuda za dvogodišnju pretplatu.pdf[ ]Administrator111 Kb
Ažurirano Petak, 13 Prosinac 2013 14:55
 

Vrepčani, Zavođani i Pavlovčani obilježili svoju hramovsku i seosku slavu Pokrov Presvete Bogorodice

E-mail Ispis PDF

Stariji Vrepčani još pamte kako se je nekada slavila hramovska i seoska slava Pokrov Presvete Bogorodice. Mještani Vrepca,  Zavođa Vrebačkog i Pavlovca Vrebačkog toga posebno svečanog dana odlazili su u crkvu na prigodnu liturgiju, a potom svojim kućama gdje su dočekivali svoje drage goste; rodbinu, kumove i prijatelje iz susjednih sela.
Na žalost naša sela su od 1941. godine do danas gotovo opustjela, a više nemamo ni hrama gdje bi se Bogu pomolili. Da se ne zaboravi svijetla tradicija naših predaka posljednjih nekoliko godina ipak se u Vrepcu obilježi Pokrov kako su ga i oni nazivali. Na  Pokrov Presvete Bogorodice 14. oktobra 2013. godine na crkvištu kod novopodignutog krsta prigodne molitve održao je novi paroh korenički jerej Nikola Malobabić koji opslužuje i vrebačku parohiju. Molitveni skup uveličao je i jerej Goran Slavnić, paroh plašćanski.
Ponukan često ne baš primjerenim ponašanjem dijela prisutnih, koji kao da nisu razumjeli da prisustvuju vjerskom obredu otac Nikola u svojoj poučnoj propovjedi naglasio je da -  se ovom prilikom  prinosi na dar slavski kolač, slavsko žito i slavska svijeća. Tako i svatko od nas u svojem domu, u svojoj kući isto slavi krsnu slavu tako što svoje krsno slavlje započinje liturgijskim slavljem u crkvi, a kasnije uz rezanje slavskog kolača to nastavlja u kući ili taj obred obavi u crkvi, a kasnije se u kući nastavlja s agapeom, trpezom ljubavi gdje se uz bogougodne razgovore i molitvu posluži, popriča i pomogne onima kojima se može pomoći i u miru raziđe.
Nažalost sva naša okupljanja, sva naša slavlja su prešla u pirove, gozbe, razvrat i krkanluk što nije bogougodno i nije u duhu naše vjere.
Ovaj današnji skup treba da bude molitveni, da se pomolimo zajedno Bogu, da nam Bog oprosti naše grijehe, svjesne i nesvjesne, da nam pomogne da se iz tih grijeha izvučem, da nas približi i vodi svojim putem. Ovo je mjesto gdje se ne puši, gdje se ne psuje, gdje se ne divlja, nego da se dođe sa jednim određenim poštovanjem, jer stojimo na mjestu gdje je nekada bio sveti hram, gdje se liturgija služila, gdje su se naši preci Bogu molili, gdje su dobili blagoslov Božji za nas koji mi na žalost nismo obnovili. I onda bar ako čovjek dođe u crkvu da se ponaša kako treba, ako ne pobožno onda ljudski i kulturno i da se polako vraćamo normalnom životu, odnosno ljudskosti. Naša Crkva, prije svega, uči da je najvažnije biti čovjek što je nažalost danas vrlo rijetko. Naša vjera je pravoslavna, koja ima svoje učenje, svoje Sveto Pismo, sveto predanje koje nas uči i vodi. I onda bi trebao svatko od nas da se upodobljava tom učenju. Ne kako je moja volja, nego kako je ispravno, kako su naši sveti oci i praoci, kako uči  Jevanđelje i na takav način čovjek ima blagoslov Božji, ima nade za budućnost, ima mir u duši. Ako čovjek ne živi u skladu s Bogom onda nema mir u duši, očajan je, luta i traži od nemila do nedraga i opet na kraju uz sva materijalna dobra on je prazan zato jer nema Boga u sebi.
Neka da Bog da tako to ne bude nego da se svatko u svojoj moći obrati Bogu, da se vrati vjeri đedova i prađedova, da se potrudimo da našu vjeru i običaje očuvamo onako kako to uči Sveta Pravoslavna Crkva. Svatko treba da upražnjava svoju vjeru, tako ćemo održati svoj identitet, imati ćemo blagoslov Božji, naša djeca budućnost, naši pokojni mir u grobovima.
Neka Presveta Bogorodica svojim molitvama zaštiti nas, neka nas njezine molitve i njezin primjer odvedu u carstvo nebesko, da nam podari spasenje i budućnost za našu djecu.
Još jednom neka je svima sretna slava!-.
Nakon ovih upečatljivih po(r)uka koje bi trebale doprijeti do nas preostalih Vrepčana, Zavođana i Pavlovčana nastupili su nam dragi gosti iz pododbora SKD Prosvjeta  sa Udbine  sa vokalnom ženskom grupom koja je izvela splet narodnih pjesama. Pridružili su im se i razdragani domaćini, sa željama da se za idući Pokrov okupimo u što većem broju i dostojno obilježimo ovaj značajan dan za opstojnost nas i naših sela.

Nikola D. Cetina

Ažurirano Nedjelja, 03 Studeni 2013 04:55
 

Neopravdano naplaćena "naknada za priključenje" biti će vraćena!

E-mail Ispis PDF

Kao što smo i najavili, Odlukom o priključenju na komunalne vodne građevine Grada Gospića od 02.10.2013.g. formalno su stvoreni uvjeti da se "naknada za priključenje" bez koje uplate se nisu mogli priključiti na vodovod - vrati uplatiocima. To nam je i potvrđeno u Gradskom upravnom odjelu za komunalnu djelatnost, stanovanje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

U Članu 14. navedene Odluke navodi se:

Obveznici plaćanja naknade za priključenje koji su platili naknadu za priključenje temeljem Ugovora o priključenju, a koji su doneseni nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama ("Narodne novine" broj 56/13.) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstava ("Narodne novine" broj 56/13.) imaju pravo na povrat naknade za priključenje od Grada Gospića.
Obveznici plaćanja naknade za priključenje, koji nisu platili naknadu za priključenje, a na temelju Ugovora o priključenju donesenog u razdoblju iz stavka 1. ovog članka, oslobađaju se od obveze plaćanja iste."

Stoga, svaki uplatilac ove naknade nakon 18.05.2013,g, treba da podnese zahtjev Gradu Gospiću i zatraži povrat uplaćenih sredstava uz navođenje Ugovora koji je sklopio sa Uslugom d.o.o., svog OIB-a i tekućeg računa.

To je svakako dobra i očekivana vijest za vrepčane, iako je nejasno zbog čega se inzisztiralo na uplati ove naknade u trenutku kada se znalo da je Zakonom ukinuta. Nepostojanje gradske Odluke samo je formalni razlog za koji se moglo pronaći neko racionalno rješenje, a i ta Odluka uostalom mogla je biti donesena znatno ranije. Na ovaj način Grad je pokazao da nije senzibiliziran na probleme građana kojima su uz to neopravdano stvoreni nepotrebni troškovi. Isto tako, umjesto da građani podnose Zahtjev za povrat sredstava Grad ih je nakon donošenja Odluke mogao pismeno obavijestiti o tome i zatražiti uplatne račune za povrat novca.

Ažurirano Utorak, 29 Listopad 2013 07:05
 

Ubuduće jeftiniji vodovodni priključak!

E-mail Ispis PDF

Vrepčane će sigurno zanimati da će ubuduće troškovi za vodovodni priključak biti značajno niži.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva (NN 56/2013 od 10.05.2013.g.) ukinuta je naknada za priključenje koja je bila izvorni prihod jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Gospića (... a koja u Gradu Gospiću iznosi 1.949,00 Kn). Ova promjena postati će važeća donošenjem odgovarajuće gradske Odluke, o čijem donošenju za sada nemamo pouzdanih nagovještaja. Za nadati se da će to biti uskoro, obzirom da je već niz jedinica lokalne samouprave postupio po ovom Zakonu i ukinuo navedenu naknadu.

Za detaljnije informacije upućujemo vas na link TEB-Poslovno savjetovanje:  http://www.teb.hr/propisi-i-informacije/sto-je-novo/2013/zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakon-o-financiranju-vodnoga-gospodarstva-(nar-nov,-br-5613).aspx

Preostati će, dakle, plaćanje troškova radova na priključenju koje Usluga d.o.o. okvirno procjenjuje na cca 4.100,00 Kn i koji se, prema posljednjoj informaciji, moraju platiti jednokratno.

Nadamo se da će Usluga d.o.o. ipak omogućiti obročno plaćanje (6-12 mjeseci) što bi doprinijelo povećanom interesu za priključivanje na vodovod. Vjerujemo da razloge za takvu odluku odgovorni mogu pronaći u svrsi korištenja upravo izgrađenog vodovoda i povećanom prihodu od potrošnje vode, kao i u razumjevanju nezavidne materijalne situacije vrepčana koji preživljavaju uglavnom od mirovina.

Ažurirano Četvrtak, 08 Kolovoz 2013 14:14
 

Kako do vodovodnog priključka?

E-mail Ispis PDF

Zamolio sam g. Milu Uremovića, tehničkog direktora gospićke komunalne organizacije da nam u cilju objektivnog i točnog informiranja odgovori na nekoliko pitanja koja interesiraju mještane Vrepca, a odnose se na priključivanje na netom izgrađeni vodovod. Gosp. Uremović se vrlo ljubazno odazvao našoj molbi te smo zahvaljujući njegovoj susretljivosti u prilici da vam njegove odgovore izložimo u nastavku teksta.

Ipak, osjećamo se ponukani da reagiramo na dio njegovog odgovora na pitanje o vodovodnom odvojku za Zavođe Vrebačko.

Naime, zajedničkim naporom i angažmanom Mjesnog odbora, mještana Vrepca i USLUGE d.o.o., izgrađena je nakon niza propuštenih godina vodoopskrbna distributivna mreža Vrepca. Obzirom da sam sa Mjesnim odborom još 2008. godine pokrenuo posljednju inicijativu izgradnje koja je uspješno realizirana i da sam svjedok uloženog napora i problema koji su se postavljali pred ovu izgradnju sa žaljenjem sam pročitao zaista neutemeljenu ocjenu "o neorganiziranosti i/ili nemaru Mjesnog odbora" kao razlogu da kroz Zavođe Vrebačko nije izgrađen vodovodni odvojak. Bez namjere da nepotrebnom polemikom umanjim zaista iznimnu vrijednost koju je Vrebac sa ovim vodovodom dobio kao i primjernu suradnju koja je ostvarena sa lokalnom komunalnom organizacijom, Mjesnom odboru se takav odnos ni u kom slučaju ne može inputirati.

Administrator

 

1.           Kada planirate izgradnju vodovodnog odvojka kroz Zavođe Vrebačko?

Izgradnja tog odvojka nije u kratkoročnim planovima, ali može se očekivati kroz naredne dvije godine. Naime, već postoji nekoliko projekata koji su u fazi čekanja, a financiranje novih projekata preko Hrvatskih voda se u ovoj godini uopće ne ugovara. Buduća financiranja realizirat će se kroz korištenje EU fondova, a tu se radi o novim procedurama koje treba usvojiti i tek ćemo vidjeti kako će sve skupa funkcionirati. Lokalnih sredstava nema za takvu investiciju, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je moguće – najprije pristupiti izradi projektne dokumentacije. Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje što to područje nije ušlo u projekt Vodovoda Pavlovca i Vrebca, a radilo se jedino o neorganiziranosti i/ili nemaru lokalnog mjesnog odbora – da nije bilo tako već sad bi Zavođe Vrebačko imalo vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava.

 

2.           Kako teče procedura, koliko traje i koju dokumentaciju je potrebno priložiti za odobrenje vodovodnog priključka?

Za realizaciju vodovodnog priključka potrebno je slijedeće:

- Podnijeti zahtjev za priključenje na obrascu koji je pripremljen u USLUGI d.o.o.

- Zahtjevu priložiti kopiju katastarskog plana ili vlasnički list

Od podnošenja zahtjeva do pripreme ugovornog dokumenta očekivano vrijeme je 15-ak dana – točno vrijeme ne možemo navesti jer dio pripreme odrađuje komunalni odjel u gradskoj upravi Grada Gospića.

Nakon potpisivanja ugovora i podmirivanja financijskih obveza od strane korisnika priključka dužni smo priključak realizirati u roku 30 dana, ali u praksi se taj rok smanji na najviše 10 dana.

 

3.           Koliki su ukupni troškovi vodovodnog priključka, na što se odnose, kome se vrše uplate i dali postoji mogućnost njigovog obročnog plaćanja?

Troškovi vodovodnog priključka ukupno iznose oko 6.100,00 kn i sastoje se od:

- Troška radova na priključenju koji se plaća USLUGI d.o.o. i kalkulira se za svaki priključak posebno te iznosi oko 4.100,00 kn

- Troška naknade za priključenje koji se plaća u gradski proračun Grada Gospića i iznosi 1.949,00 kn

Obročno plaćanje prema sadašnjoj praksi, nažalost, nije moguće.

 

4.           Obzirom na raniju praksu i centralnu poziciju Usluge doo, možete li osigurati smanjenje troškova priključenja u dijelu koji se odnosi na gradsku taksu, odnosno na koji način se može osigurati da se ova beneficija primijeni i na korisnike novoizgrađene mreže?

Smanjenje troškova priključenja koji se odnose na naknadu za priključenje ili kako ste napisali ''gradsku taksu'' nije u našoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti Grada Gospića te nismo u mogućnosti isto osigurati. Napominjemo da je naknada već snižena s 3.600,00 kn kako je bilo ranije, na iznos manji od 2.000,00 kn.

Ažurirano Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 11:46
 


Stranica 10 od 17

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:10
Posjetitelji jučer:240
Posjetitelji ukupno:217173

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 14