MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Prva godišnjica vrebačkog portala

E-mail Ispis PDF

Danas, 18.05.2011. godine navršava se prva godina našeg portala.

Otvoren je sa ciljem da informira vrepčane o aktualnim događajima na području Vrepca, Pavlovca Vrebačkog, Zavođa Vrebačkog i Selišta, da potakne međusobnu komunikaciju, da motivira na povratak i dolazak vrepčana na ova područja te da u ovim uvjetima pomogne u poboljšanju uvjeta života, utječe na razvoj i budućnost naše prisutnosti.

Koliko smo u tome uspjeli, kvalitativno je pitanje i vi ćete odgovoriti na njega, ali bi i željeli podijeliti vaša mišljenja i razmišljanja sa svima nama.

Odluka o osnivanju portala donesena je na sjednici Mjesnog odbora 28.02.2010. godine.
U realizaciji smo se odlučili za pristup koji bi šire obuhvatio problematiku ovog područja. Formalno, nastojali smo kroz, najprije šest a onda osam tematskih područja pokriti područje interesa, a kroz preostala dva (Forum i Kontakti) osigurati mogućnost komunikacije posjetilaca i direktan utjecaj na sadržaj portala.
Sa vremenom nastojali smo i unaprijediti sadržaj portala. Tako smo prije cca šest mjeseci dodali „Forum“ nastojeći omogućiti međusobnu komunikaciju, a prije cca tri mjeseca želeći oslikati širi kontekst postojanja naše zajednice na ovim područjima dodali smo tematsko područje „Feljtoni, eseji, polemike“.

Sa vremenom posjećenost portala se povećavala. Interesantni su podaci o posjećenosti koje smo evidentirali. Tako je u prva četiri mjeseca – do 18.09.2010. godine (uz cca 15 dana nedostupnosti zbog tehničkih problema) stranica otvorena 538 puta. Do 2.000 otvaranja stiglo se 23.11.2010. godine, a nakon toga gotovo ravnomjerno mjesečno po 1.000 otvaranja. Dakle 3.000 otvaranja 31.12.2010. godine, 4.000 otvaranja 27.01.2011. godine; 5.000 otvaranja 24.02.2011. godine, 6.000 otvaranja 23.03.2011. godine, 7.000 otvaranja 27.04.2011. godine, pa sve do 7.523 otvaranja na godišnjicu portala.
Dakle, u posljednjih šest mjeseci bilježimo prosječno cca 33 dnevna posjeta, a maksimum je ostvaren 24.02.2011. godine kada je stranica otvorena 60 puta.
Do trećine dnevnih posjeta evidentira se u vrlo ranim jutarnjim satima, pa vjerujemo da nas čita i dio dijaspore. Vrebačka zajednica rasuta po okolini i svijetu je velika. Dali nas ovi rezultati stoga mogu zadovoljiti – procijenite sami!

Riječ – dvije o prilozima i autorima priloga.
Ukupan broj priloga objavljenih na portalu je 104, prosječno su objavljivana po dva priloga tjedno, od čega je objavljeno na stranici:
- Naslovnica                                            14 priloga  
- Vijesti                                                   39 priloga
- Akcije                                                  18 priloga
- Donacije                                                2 priloga (uz niz parcijalnih)
- Prošlost, ljudi i običaji                            24 priloga
- Feljtoni, eseji, polemike                           7 priloga
… a na „Galeriji“ je objavljeno u nekoliko tematskih cjelina 175 fotografija.

Kao što praćenjem portala možete uočiti, osim administratora kao autori ili priređivači priloga javlja se još svega nekoliko osoba (cca15-20 priloga). To je jedan od problema koji ograničava razvoj portala. Svakako želimo da se što više vrepčana, ali i ostalih koji mogu doprinesti ovoj tematici, uključi u uređivanje portala - a mogućnosti su gotovo neograničene; od potpuno slobodnog izbora tema ili područja u okviru opće orijentacije portala do preuzimanja uredničke odgovornosti za pojedine segmente portala.
U navedenom stoji i odgovor kako i na koji način nastaviti objavljivanje na portalu. Aktivno i šire uključivanje u rad portala je stoga - imperativ. Naime, ovakva forma portala, bazirana na pojedinačnom i uglavnom povremenom radu, uglavnom je iscrpila svoje mogućnosti i vrijeme je da se pronađe novi oblik rada. Ono što nam se čini sigurnim jest volonterski oblik suradnje i rada.

Neiskorištena mogućnost je i „Forum“ kao mjesto susreta, razmjene ideja, komentara, kritike i filtriranja sadržaja. Očekivali smo mnogo više javljanja i razvijanja autonomne komunikacije. Ovih nekoliko poticajnih, i u dobroj namjeri, isforsiranih komentara objavljenih na Forumu sa ciljem poticanja komunikacije očito nije uspjelo. Što je tome razlog? Struktura čitalaca, informatička pismenost, pristup internetu, želja za anonimnošću?
Iako je očito da postoji interes za temama koje se prezentiraju na portalu  – voli se čitati „iza zavjese“.

Možemo li to promijeniti? Možemo li unaprijediti sadržaje portala? Možemo li povećati čitanost i aktivno prisustvo na portalu?

I, najvažnije i prije svega – dali portal ostvaruje svoju misiju?

Ažurirano Srijeda, 18 Svibanj 2011 07:37
 

Urudžbira li državna uprava dopise pisane rukom?

E-mail Ispis PDF

Odgovor je naravno potvrdan. Svaki dopis pisan rukom je vjerodostojan, čak i vjerodostojniji od onog pisanog strojem. I, naravno, svaki takav dopis, sukladno dobroj staroj austrougarskoj praksi čije principe rada administracije baštinimo i koji su do danas izdržali provjeru vremena (isto kao npr. vođenje zemljišnih knjiga) - administracija zaprima. U slučaju nečitkosti, takav dopis se uvijek može vratiti pošiljatelju sa tim obrazloženjem i tražiti objašnjenje nečitkih dijelova.

Međutim, to ne vrijedi za Grad Gospić, iako bi Grad za postupanje po tom pravilu, kada je u pitanju Mjesni odbor Vrebac, imao barem jedan razlog više! Naime, posljednji dokument koji se pokušalo predati - "Ostavka Mjesnog odbora Vrebac" - odbijen je zaprimiti prije nekoliko dana sa obrazloženjem da je pisan rukom (a ovo nije prvi slučaj!), i da se takvi dokumenti ne zaprimaju, nego isključivo dokumenti pisani strojem.

Novelacija postupanja administracije je hvale vrijedna, naravno, pod uvjetom da druga strana može takav zahtjev ispuniti. Ali, što učiniti ako ne može, jer nema uvjeta?

Stoga, nešto o tom razlogu više! Na sastanku Grada i Mjesnog odbora održanog 27.07.2009. godine na traženje Mjesnog odbora Grad je obećao osigurati računalo i pisač. Međutim, 02.09.2009. godine (dopis : Klasa: 360-01/09-01/04; Urbroj: 2125/01-02-09-01) Grad obavještava Mjesni odbor "....trenutno ne posjedujemo računalo koje bi mogli donirati za potrebe mjesnog odbora", i tako do danas.

Ovo je stoga prilika da Grad ponovno razmotri ovaj problem i osigura za potrebe Mjesnog odbora računalo, pisač i karticu za internet priključak (ili da proširi zonu besplatnog interneta na Vrebac), kako bi se unaprijedio rad Mjesnog odbora i ubuduće, kad se već ne radi po zakonu, izbjegli elaborirani problemi.

Ažurirano Petak, 01 Travanj 2011 17:39
 

Zašto Grad Gospić ne raspisuje lokalne izbore u Vrepcu?

E-mail Ispis PDF

Još 12.12.2010. godine istekao je mandat aktualnom Mjesnom odboru Vrebac, a do danas se ne zna kada će  biti raspisani lokalni izbori za novi Mjesni odbor.

Ovo očito kršenje temeljne demokratske procedure za promjenu vlasti, odnosno lokalne samouprave, dovodi u pitanje legalitet i rad dosadašnjeg Mjesnog odbora nakon isteka mandata i otvara pitanja o razlozima zbog kojih se to, očito svjesno, čini.

Odgovor na to pitanje tražen je nekoliko puta u posljednja četiri mjeseca, od županijskih i gradskih dužnosnika te vijećnika Gradskog vijeća. Međutim, sva nastojanja da se saznaju razlozi odgode raspisivanja lokalnih izbora ostala su bez rezultata jer nitko od njih nije imao odgovor!?

Kako dalje? U situaciji kad zvanične informacije iz Grada Gospića nema, Mjesni odbor morati će donijeti odluku; dali i dalje da pasivno i ne svojom voljom sudjeluje u kršenju izbornog zakona ili da svojom ostavkom potakne nadležne, uključujući i Ministarstvo uprave, da dokinu ovo stanje nezakonitosti.

Ažurirano Ponedjeljak, 28 Ožujak 2011 14:22
 

Kako pisati na Forumu?

E-mail Ispis PDF

Kako pisati na Forumu? Potaknut od nekoliko stalnih posjetitelja, a u namjeri da pomognem preskočiti početnu nelagodu od pisanja ili od načina korištenja alata Foruma, evo kratkih uputa:

1. Uključivanje na aktivno korištenje Foruma pretpostavlja najprije "Registraciju" u kojoj ispunimo tražene podatke od kojih su najvažniji "Korisničko ime" i "Lozinka". Kod idućih dolazaka na Forum kliknemo na "Prijava" i ispunimo ova dva podatka. Tada osim čitanja možemo i aktivno sudjelovati u otvorenim raspravama ili predlagati nove.

2. Ulaskom na članski dio Foruma biramo teme na koje se želimo uključiti na način da kliknemo na "Kategorije foruma - OPĆENITO - Otiđi". Na ovaj način otvorili smo sve započete teme. Sada možemo birati kojoj postojećoj temi - raspravi se želimo pridružiti ili možemo otvoriti novu temu.

3. Nova tema se otvara klikom na "Nova tema"; upisujemo naziv teme, pišemo poruku, po želji dodajemo sliku ili file te završavamo klikom na "Pošalji".

4. Postojeća tema se bira klikom na njen naziv. Odgovor se može napisati ispod odabranog teksta u okviru "Re: (+ naziv teme)" te se završava klikom na "Pošalji". Drugi način (koji daje više mogućnosti) jest klik na "Odgovor" te dalje kao pod 3. - pišemo poruku, po želji dodajemo sliku ili file te završavamo klikom na "Pošalji".

Forum nudi i druge alate, ali njihove mogućnosti otkrivajte sami, postepeno. Ukoliko nešto i ne ispadne po želji, ne odustajte, ništa se neće desiti. Nakon nekoliko pokušaja biti ćete eksperti!

Koristite ovu mogućnost da raspravimo teme od zajedničkog interesa. Ovo je dobar način da kroz razmjenu mišljenja, informacija i argumenata dođemo do zaključaka i da budemo aktivno prisutni u našim selima i u situaciji kada nas obaveze vode dalje od njih.

Stoga, uključite se i pišite!

Ažurirano Srijeda, 16 Veljača 2011 07:53
 

Imaju li Vrepčani pravo na vodu???

E-mail Ispis PDF

Čuli ste za izreku „dođe do vode, a piti ne može“; ima li bolje izreke da opiše situaciju sa vodom u Vrepcu? Da ne bi bilo zabune, radi se o pitkoj vodi.

Problem pitke vode u Vrepcu pomalo postaje antologijski, ali krenimo redom.

Selo „leži na vodi“ u podzemlju. Na jesen poteče Jadova i potoci, aktiviraju se izvori, do kojih se za visoke vode ne može, a koji, u vrijeme ljetnih suša  presuše kao i rijeka. Za aktivno korištenje izvora stoga ostaju cca 2-3 mjeseca, proljeće i dio ljeta, i ta se voda zbog nedostupnosti i načina pribavljanja koristi uglavnom u manjim količinama - za piće i kuhanje.

Nekada se za sve potrebe voda koristila iz seoskih šterni. Šterne, a tri su u Vrepcu, ne čiste se već niz godina, niti pune pitkom vodom – pa voda iz njih nije za upotrebu.
Sada je preostalo – i to je danas u Vrepcu temeljni način – da se voda koristi iz kućnih šterni koje se pune sa uglavnom hrđavih limenih krovova ili mahovinom i lišajevima obraslih krovova pokrivenih crijepom, kišnicom sumnjive kvalitete i upitne zdravstvene ispravnosti.

Problem vode postao je tako cjelogodišnji, a sa starenjem stanovništva i urgentan.

Zahvaljujući angažmanu Mjesnog odbora i razumijevanju gospićke komunalne organizacije „Usluga d.o.o.“ prije tri godine je u selu otvorena javna česma, priključena na šaht vodovoda, odakle se stanovništvo snabdijeva vodom za piće u „ljetnom“ dijelu godine, dok je u preostalom dijelu godine česma isključena zbog niskih temperatura i smrzavanja. Ipak, od rubnih dijelova sela udaljena je i do dva kilometra, pa ju dio stanovništva koristi povremeno.

Naime, magistralni vodovod doveden je do sela još 1990. godine, a u sred sela prije pet godina. Od tada Vrepčani ulažu napore da se kroz selo izgradi distributivni vodovod na koji bi se korisnici mogli priključivati.
Svi ti napori su, međutim, do danas ostali bez rezultata.
Nisu pomogli ni predstavnici međunarodne zajednice koji su tom projektu davali podršku (i sredstva?).
Čvrsta obećanja Grada davana nekoliko puta u relevantnim prilikama ostala su samo obećanja, iako u posljednje vrijeme i ona izostaju.

Nebrojeno puta proteklih godina hodočastilo se do Grada i Usluge. Organiziralo se i zvalo se na sastanke – sve to bez rezultata.

Doduše, u međuvremenu je konačno nakon niza godina otezanja izrađena tehnička dokumentacija, a prema izjavama odgovornih početkom protekle, 2010. godine konačno je dobivena i građevinska dozvola.

Niti to, međutim,  nisu bili razlozi da se pripremi i pokrene investicija, jer projekt navodno „nije ekonomski isplativ, konačno i kriza je, a važenje građevinske dozvole se također može produžiti koliko treba“ - kako se nedavno moglo čuti od jednog gradskog dužnosnika, koji je, čini se, samo otvoreno izrazio stav koji vlada u Gradskoj upravi.
Tako sve čeka do daljnjega, jer je očito da Grad ima druge prioritete i nije zainteresiran za izgradnju ovog infrastrukturnog objekta od životnog značenja za vrebačko stanovništvo.

Interes za priključcima na vodovod na području Mjesnog odbora je izražen i to je pitanje koje dominira u vrebačkim selima.
Prema spiskovima koji se vode u Mjesnom odboru interes za priključenje na vodovod je iskazalo više od stotinu Vrepčana koji žive u vrebačkim selima, obnavljaju ili su obnovili svoje kuće – i svi su spremni snositi troškove priključenja na vodovod, kako je to i do sada bio slučaj.

Da li se u međuvremenu nešto promijenilo?
Na službenim stranicama Ličke razvojne agencije (LIRA) objavljeno je da je Grad Gospić na „Popis projektnih prijedloga iz Ličko-senjske županije u Središnjoj bazi razvojnih projekata MRRŠVG-a“ nominirao pod brojem 550 -  Izgradnju vodoopskrbnog sustava Pavlovac i Vrebac (link: http://www.lsz-lira.hr/images/baza-mrrsvg.pdf ), u iznosu od 500.000 €.

Poučeni dosadašnjim iskustvom nismo željeli ništa prepustiti slučaju te smo provjerili u kojem je statusu ovaj projekt. Kontaktirali smo Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel (HV VGO) Rijeka i saznali da je taj projekt zaista u tzv. Redovnom programu financiranja, ali da do danas nitko nije poduzeo nikakve aktivnosti u vezi sa provedbom tog projekta.

Također smo saznali da za ovaj projekt ne treba osigurati nikakvo učešće u financiranju, a projekt može krenuti odmah ako je izrađena potrebna tehnička dokumentacija i izdana građevinska dozvola (što je u ovom slučaju ispunjeno) i ako je proveden postupak javne nabave od strane investitora (Usluga d.o.o. Gospić, kao nositelj projekta) – što do danas nije pokrenuto.

Koliko je realno da će Grad Gospić kao predlagač, odnosno Usluga d.o.o. kao nositelj projekta to zaista i učiniti i - kada?

Odgovor na to pitanje – kada to nije uspio Mjesni odbor - možda mogu dati predstavnici naše zajednice u Županiji i Gradu; zastupnici u predstavničkim tijelima i dužnosnici u organima uprave, od kojih očekujemo i da se aktivno i odmah angažiraju na realizaciji ove investicije.
Pozivamo i ostale ličke predstavnike i dužnosnike, nezavisno od stranačkog opredjeljenja, da im u tome pruže podršku, jer, ne imati vodu, ili, što je još gore, sprečavati i otezati izgradnju ovog distributivnog vodoopskrbnog sustava u obilju vode sa kojom Lika raspolaže i sa osiguranim sredstvima sigurno nije civilizacijski doseg sa kojim bi se trebalo ponositi.

Nadajmo se, stoga, konačno (možda i ove godine?), uspjehu!

Ažurirano Utorak, 25 Siječanj 2011 15:17
 


Stranica 13 od 15

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:61
Posjetitelji jučer:71
Posjetitelji ukupno:117259

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 15