MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Kako pisati na Forumu?

E-mail Ispis PDF

Kako pisati na Forumu? Potaknut od nekoliko stalnih posjetitelja, a u namjeri da pomognem preskočiti početnu nelagodu od pisanja ili od načina korištenja alata Foruma, evo kratkih uputa:

1. Uključivanje na aktivno korištenje Foruma pretpostavlja najprije "Registraciju" u kojoj ispunimo tražene podatke od kojih su najvažniji "Korisničko ime" i "Lozinka". Kod idućih dolazaka na Forum kliknemo na "Prijava" i ispunimo ova dva podatka. Tada osim čitanja možemo i aktivno sudjelovati u otvorenim raspravama ili predlagati nove.

2. Ulaskom na članski dio Foruma biramo teme na koje se želimo uključiti na način da kliknemo na "Kategorije foruma - OPĆENITO - Otiđi". Na ovaj način otvorili smo sve započete teme. Sada možemo birati kojoj postojećoj temi - raspravi se želimo pridružiti ili možemo otvoriti novu temu.

3. Nova tema se otvara klikom na "Nova tema"; upisujemo naziv teme, pišemo poruku, po želji dodajemo sliku ili file te završavamo klikom na "Pošalji".

4. Postojeća tema se bira klikom na njen naziv. Odgovor se može napisati ispod odabranog teksta u okviru "Re: (+ naziv teme)" te se završava klikom na "Pošalji". Drugi način (koji daje više mogućnosti) jest klik na "Odgovor" te dalje kao pod 3. - pišemo poruku, po želji dodajemo sliku ili file te završavamo klikom na "Pošalji".

Forum nudi i druge alate, ali njihove mogućnosti otkrivajte sami, postepeno. Ukoliko nešto i ne ispadne po želji, ne odustajte, ništa se neće desiti. Nakon nekoliko pokušaja biti ćete eksperti!

Koristite ovu mogućnost da raspravimo teme od zajedničkog interesa. Ovo je dobar način da kroz razmjenu mišljenja, informacija i argumenata dođemo do zaključaka i da budemo aktivno prisutni u našim selima i u situaciji kada nas obaveze vode dalje od njih.

Stoga, uključite se i pišite!

Ažurirano Srijeda, 16 Veljača 2011 07:53
 

Imaju li Vrepčani pravo na vodu???

E-mail Ispis PDF

Čuli ste za izreku „dođe do vode, a piti ne može“; ima li bolje izreke da opiše situaciju sa vodom u Vrepcu? Da ne bi bilo zabune, radi se o pitkoj vodi.

Problem pitke vode u Vrepcu pomalo postaje antologijski, ali krenimo redom.

Selo „leži na vodi“ u podzemlju. Na jesen poteče Jadova i potoci, aktiviraju se izvori, do kojih se za visoke vode ne može, a koji, u vrijeme ljetnih suša  presuše kao i rijeka. Za aktivno korištenje izvora stoga ostaju cca 2-3 mjeseca, proljeće i dio ljeta, i ta se voda zbog nedostupnosti i načina pribavljanja koristi uglavnom u manjim količinama - za piće i kuhanje.

Nekada se za sve potrebe voda koristila iz seoskih šterni. Šterne, a tri su u Vrepcu, ne čiste se već niz godina, niti pune pitkom vodom – pa voda iz njih nije za upotrebu.
Sada je preostalo – i to je danas u Vrepcu temeljni način – da se voda koristi iz kućnih šterni koje se pune sa uglavnom hrđavih limenih krovova ili mahovinom i lišajevima obraslih krovova pokrivenih crijepom, kišnicom sumnjive kvalitete i upitne zdravstvene ispravnosti.

Problem vode postao je tako cjelogodišnji, a sa starenjem stanovništva i urgentan.

Zahvaljujući angažmanu Mjesnog odbora i razumijevanju gospićke komunalne organizacije „Usluga d.o.o.“ prije tri godine je u selu otvorena javna česma, priključena na šaht vodovoda, odakle se stanovništvo snabdijeva vodom za piće u „ljetnom“ dijelu godine, dok je u preostalom dijelu godine česma isključena zbog niskih temperatura i smrzavanja. Ipak, od rubnih dijelova sela udaljena je i do dva kilometra, pa ju dio stanovništva koristi povremeno.

Naime, magistralni vodovod doveden je do sela još 1990. godine, a u sred sela prije pet godina. Od tada Vrepčani ulažu napore da se kroz selo izgradi distributivni vodovod na koji bi se korisnici mogli priključivati.
Svi ti napori su, međutim, do danas ostali bez rezultata.
Nisu pomogli ni predstavnici međunarodne zajednice koji su tom projektu davali podršku (i sredstva?).
Čvrsta obećanja Grada davana nekoliko puta u relevantnim prilikama ostala su samo obećanja, iako u posljednje vrijeme i ona izostaju.

Nebrojeno puta proteklih godina hodočastilo se do Grada i Usluge. Organiziralo se i zvalo se na sastanke – sve to bez rezultata.

Doduše, u međuvremenu je konačno nakon niza godina otezanja izrađena tehnička dokumentacija, a prema izjavama odgovornih početkom protekle, 2010. godine konačno je dobivena i građevinska dozvola.

Niti to, međutim,  nisu bili razlozi da se pripremi i pokrene investicija, jer projekt navodno „nije ekonomski isplativ, konačno i kriza je, a važenje građevinske dozvole se također može produžiti koliko treba“ - kako se nedavno moglo čuti od jednog gradskog dužnosnika, koji je, čini se, samo otvoreno izrazio stav koji vlada u Gradskoj upravi.
Tako sve čeka do daljnjega, jer je očito da Grad ima druge prioritete i nije zainteresiran za izgradnju ovog infrastrukturnog objekta od životnog značenja za vrebačko stanovništvo.

Interes za priključcima na vodovod na području Mjesnog odbora je izražen i to je pitanje koje dominira u vrebačkim selima.
Prema spiskovima koji se vode u Mjesnom odboru interes za priključenje na vodovod je iskazalo više od stotinu Vrepčana koji žive u vrebačkim selima, obnavljaju ili su obnovili svoje kuće – i svi su spremni snositi troškove priključenja na vodovod, kako je to i do sada bio slučaj.

Da li se u međuvremenu nešto promijenilo?
Na službenim stranicama Ličke razvojne agencije (LIRA) objavljeno je da je Grad Gospić na „Popis projektnih prijedloga iz Ličko-senjske županije u Središnjoj bazi razvojnih projekata MRRŠVG-a“ nominirao pod brojem 550 -  Izgradnju vodoopskrbnog sustava Pavlovac i Vrebac (link: http://www.lsz-lira.hr/images/baza-mrrsvg.pdf ), u iznosu od 500.000 €.

Poučeni dosadašnjim iskustvom nismo željeli ništa prepustiti slučaju te smo provjerili u kojem je statusu ovaj projekt. Kontaktirali smo Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel (HV VGO) Rijeka i saznali da je taj projekt zaista u tzv. Redovnom programu financiranja, ali da do danas nitko nije poduzeo nikakve aktivnosti u vezi sa provedbom tog projekta.

Također smo saznali da za ovaj projekt ne treba osigurati nikakvo učešće u financiranju, a projekt može krenuti odmah ako je izrađena potrebna tehnička dokumentacija i izdana građevinska dozvola (što je u ovom slučaju ispunjeno) i ako je proveden postupak javne nabave od strane investitora (Usluga d.o.o. Gospić, kao nositelj projekta) – što do danas nije pokrenuto.

Koliko je realno da će Grad Gospić kao predlagač, odnosno Usluga d.o.o. kao nositelj projekta to zaista i učiniti i - kada?

Odgovor na to pitanje – kada to nije uspio Mjesni odbor - možda mogu dati predstavnici naše zajednice u Županiji i Gradu; zastupnici u predstavničkim tijelima i dužnosnici u organima uprave, od kojih očekujemo i da se aktivno i odmah angažiraju na realizaciji ove investicije.
Pozivamo i ostale ličke predstavnike i dužnosnike, nezavisno od stranačkog opredjeljenja, da im u tome pruže podršku, jer, ne imati vodu, ili, što je još gore, sprečavati i otezati izgradnju ovog distributivnog vodoopskrbnog sustava u obilju vode sa kojom Lika raspolaže i sa osiguranim sredstvima sigurno nije civilizacijski doseg sa kojim bi se trebalo ponositi.

Nadajmo se, stoga, konačno (možda i ove godine?), uspjehu!

Ažurirano Utorak, 25 Siječanj 2011 15:17
 

Call our diaspora - read and contact us!

E-mail Ispis PDF

Eight months ago we established this site with only once desire - renew and improve life in our villages after the last war.

One of ways is connection with our diaspora, who is numerous around the world. We believe also that many of our emigrants want to contact old neighborhood. That's point of our joint interest, and our joint opportunity.

We know that many younger members of our diaspora don’t speak well serbs language. Do not worries - contact us on english and - learn serbs.

On this site you will find much information about life, situation, problems, actions, people, etc.... in Vrebac, Pavlovac Vrebački and Zavođe Vrebačko. Help us improve site according to your needs.

Join us. We expect you!

 

Ažurirano Srijeda, 19 Siječanj 2011 05:14
 

Mogući problemi kod prikazivanja stranice u Internet Exploreru

E-mail Ispis PDF

Korisnici Internet Explorera mogu ponekad imati probleme kog učitavanja dijela stranice što se ne događa npr. kod korisnika browsera Mozila Firefox.

Takvi problemi, tehničke naravi, javljaju se ponekad zbog neusklađenosti ovog programa i programa koji podržava web stranicu i nastojimo ih "popraviti" u najkraćem mogućem roku.

Posjetitelje ove stranice stoga molimo da nas upozore na ovakve i slične probleme na koje nailaze kod pretraživanja sadržaja stranice slanjem maila Administratoru.

Zahvaljujemo na suradnji!

Ažurirano Četvrtak, 13 Siječanj 2011 06:33
 

Poziv "Forumašima" - uključite se!

E-mail Ispis PDF

Od otvorenja ove stranice prošlo je već oko osam mjeseci. Od tada do danas evidentan je interes za sadržajima koji su publicirani. Stranica je izrazito lokalno orijentirana, pa dosegnuti prosječni dnevni broj od cca 30 posjeta smatramo vrlo dobrim. Prostor za širenje čitanosti ipak nije ni izdaleka iscrpljen. To vidimo po direktnim i indirektnim reakcijama ljudi koji nam se javljaju i koji nam daju podršku da ustrajemo na ovom projektu. U svim tim kontaktima izražen je i interes za aktivnije povezivanje - naročito sa Vrepcem - što nas je i motiviralo da kao neposredni i direktni oblik komunikacije aktiviramo "Forum".

I sve do ovog momenta stvari su išle normalno i logično, međutim, sa otvaranjem "Foruma" otvorila se diskrepancija između verbalnog intreresa i konkretnog uključenja. To je u određenoj mjeri razumljivo, ali ipak ne opravdava u potpunosti činjenicu da je od cca 15 registriranih "forumaša" trenutno svega dvoje aktivno - Administrator (dijelom i po "službenoj dužnosti") i - Mrki.

Stoga apeliram na registrirane forumaše i sve ostale zainteresirane da se uključe u rad foruma i da svojim prilozima i diskusijama neposredno daju svoj doprinos razmatranju aktualnih tema.

Sve koji imaju bilo kakvu dilemu, pitanje ili traže neko objašnjenje upućujem na mail Administratora ili kontakte sa aktualnim članovima Mjesnog odbora (vidi: Kontakti).

 

Ažurirano Nedjelja, 09 Siječanj 2011 12:47
 


Stranica 16 od 18

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:82
Posjetitelji jučer:128
Posjetitelji ukupno:230437

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 9