MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Reagiranje na članak "Vrepčani, probudimo se!"

E-mail Ispis PDF

 

U nastavku objavljujemo u cjelosti reagiranje na spomenuti članak:

 

DRUŠTVO VREPČANA I PRIJATELJA VREPCA

ZAGREB

UPRAVNI ODBOR

 

Dana 21.01.2013.god. na internetskoj stranici MO Vrebac-Pavlovac objavljen je napis pod naslovom „Vrepčani, probudite se“, čiji je autor i potpisnik Nikola Cetina. Sadržaj napisa je prilično kompleksan, pa će i odgovor na njega biti prilično zahtjevan, utoliko više jer je u kontekstu istoga etiketirano naše Društvo sa obilježjem inkriminiranosti. To nas obvezuje na očitovanje, koje u granicama mogućega i činimo.

Po okončanju rata 1995.god selo Vrebac kao i druga susjedna sela bila su potpuno devastirana. Na takvo stanje svaki bi doronamjeran čovjek ragirao, pa su tako i naši građani porijeklom iz Vrepca s prebivalištem odasvud, pa i u Zagrebu, reagirali u pravcu viševrsne pomoći selu i stanovnicima sela. Ta pomoć je u početku bila improvizirana, spontana i neformalna i trajala kao takva godinama. Međutim, iz takvog stanja rodila se ideja za formalnim djelovanjem, pa su dotični građani sa prebivalištem u Zagrebu početkom 2004.god., dakle pred punih devet godina osnovali ovu zavičajnu udrugu, koja sve do današnjeg dana pod vrlo teškim uvjetima kontinuirano djeluje.

Statutom Društva utemeljeni su ciljevi i zadaci djelovanja, a oni se odnose na viševrsnu pomoć Vrepcu i svake godine se konkretiziraju kroz godišnji program rada, te financijski i operativni izvještaj o radu. Pomoć je zastupljena na području demografske brige, socijalne zaštite u najširem smislu, komunalno gospodarstvene brige, brige za održavanje kulturnih i sakralnih objekata u selu, te njegovanje kuturnih običaja i tradicija sela. Tu je zastupljena i vjerska kultura, koja se sastoji u slijedećem:

Istina je da je u selu crkva sa svojim obredima prestala djelovati još iz vremena poslije Drugoga svjetskog rata. Istina je da je naše Društvo u svoj Statut ugradilo i njegovanje i te kulture. Istina je da je ta statutarna odredba oživotvorena tako što su predstavnici našega Društva prije 6 godina stupili u vezu s crkvenim dostojanstvenikom nadležnim za Vrebačku parohiju, parohom iz Korenice Daliborom Tanasićem, te s njim dogovorili obavljanje vjerskih obreda u Vrepcu. Sve te godine vjerska služba u Vrepcu kontinuiarno je zastupljena, posebno za slavu Pokrova, a također i za druge slučajeve,ispraćaj umrlih, krštenje djece i posvećivanje kuća.

Kako ranijih godina, tako i 2012.god. naše Društvo je domaćin i organizator pokrovske priredbe u Vrepcu, pa je učinilo slijedeće:

-dogovorena je i održana liturgija, koju je održao prota Dalibor

-s predsjednikom Pododbora „Prosvjeta“ iz Udbine Đokom Opalićem dogovoren je i održan kulturno umjetnički program za tu priliku, gdje je njihov pjevački kor otpjevao niz prigodnih pjesama, a zatim je spontano uz tamburicu mještanina Petra Mandića zaigrano veliko kolo Kukunješće do iznemoglosti.

Potom se prisutnima s primjerenim riječima dobrodošlice i zahvale obratio predsjednik našeg Društva Milan Bogdanović, koji je sa gostima i grupm mještana ostao slaviti do dugo u noć. Ova priredba, kako je već rečeno, bila je u organizaciji našeg Društva. O tome smo napisali obavijest i na uobičajen način obavijestili mještane, nikakvim dvosmislenim ili propagandnim plakatom, već običnom obavijesti i na uobičajenom mjestu, gdje se obavijesti stavljaju. Što se samoga naziva tiče, da, nazvali smo je Pokrovitelj, umjesto Pokrov, čisto iz žargonskog razloga, dajući mu time na važnosti..

Ovo je odgovor na navode Cetine objavljene na webu, pa neka čitatelji prosude u čemu je inkriminaronost našega Društva vezano za tematiku u koju se Cetina upustio, ali i o njegovim „dobrim namjerama“.

Cetina je klevetanjem naštetio časti i ugledu našeg Društva, ali ne samo njemu, već i svim subjektima u suradničkom lancu. To nije prvi puta da Cetina kleveće naše Društvo i da ga na drugi način provocira. To je njegova bolest, kao čelnog frakcionaša grupe, koja je postojala u našemu Društvu, a zbog čega su ga morali napustiti, s čime se oočigledno Cetina ne može pomiriti.

Stoga tražimo da Cetina opozove svoje klevete upućene našem Društvu i objavi ispriku. Također zahtjevamo da administrator objavi ovo naše pismo na internetskoj stranici. MO Vrebac-Pavlovac.

 

U Zagrebu; 23.02.2013.god.

Za Upravni odbor:

Milan Bogdanović

 

Ažurirano Nedjelja, 24 Veljača 2013 14:26
 

Vrepčani, probudimo se !

E-mail Ispis PDF

U vrebačkoj monografiji "Koreni vekovnog trajanja" Sava Todorić o poslijeratnom obilježavanju Pokrova Presvete Bogorodice" piše: "U periodu posle drugog svjetskog rata, Pokrov se sve manje slavi i tako gubi svoj nekadašnji značaj. Tokom rata je crkva zapaljena i više nije ni obnavljana. U našim selima je sve manje ljudi. To su verovatno samo neki od razloga, što Pokrov kao verski praznik iščezava a samim tim, nestaju i običaji vezani za njega. I danas za Pokrov poneko ispeče jagnje na ražnju i pripremi nešto bogatiji ručak, dođe poneko i od gostiju u Vrebac i druga sela, ali, to je sve simbolično u odnosu na prošla vremena. Sve ovo ukazuje da ce u dogledno vreme i Pokrov, kao i mnogi drugi praznici i običaji vezani za njih, potpuno nestati".

Ove Savine crne slutnje su se, nažalost, gotovo obistinile. Ipak, zahvaljujuci nekolicini povratnika u Vrebac i podršci sumještana kojekuda razasutih protojerej Dalibor Tanasic, koji opslužuje našu parohiju, pokušava oživjeti bar dio duha koji je vladao u vrijeme kada je Pokrov Presvete Bogorodice bio najznačajniji dan u našim selima. Tako je bilo i prošle godine kada je kod krsta na Gradini, u prisutnosti ne baš velikog broja Vrepčana, naš prota održao prigodnu molitvu i propovijed u kojoj nam je poslao i slijedeću po(r)uku: "Draga braćo i sestre, najprije da vam čestitam vašu hramovnu slavu Pokrova Presvete Bogorodice i od sveg srca vam hvala što ste i ove godine zajednički došli na ovo sveto mjesto da zajednički obilježimo ovaj naš sveti dan. Ništa nije uzalud, a ponajmanje kada dođete danas na ovaj  praznik da bi se zajednički okupili, ovako saborno u miru i ljubavi na ovom svetom brdu. Danas se molimo za cijelo selo, za svaku kuću, za svakog čovjeka, domaćina i domaćicu u ovom selu. Molimo se i za one koji nisu mogli doći, a i za one koji ne žele da dođu. I za njih se Bogu molimo. Takva je naša pravoslavna vjera".

Izrekao je naš prota Dalibor ove vrijedne misli, nažalost, pred nekolicinom nas Vrepčana, jer se mnogi nisu htjeli niti željeli priključiti obilježavanju ovog svetog praznika. Nažalost, ovakvo naše ponašanje datira još od kraja Drugog svjetskog rata kada se, ne samo u našim selima, zatire pravoslavna vjera, od Srba često postajemo Jugoslaveni gubeći tako i nacionalni identitet.

U tom kontekstu indikativan je i plakat koji je pred Pokrov na banderu kod Doma okačio netko u ime Društva Vrepčana Zagreb u kojem :" Obavještava Mještane sela Vrebac da ce Paroh iz Korenice održati Liturgiju Povodom dana Pokrovitelja Presvete Bogorodice na taj dan u 15,00 sati ispred krsta posvećenog tome značenju".

Navedeno Društvo može i dalje slaviti "Pokrovitelja Presvete Bogorodice", ali se nadam da se njihovom neznanju, pa i bogohuljenju Vrepčani neće pridružiti, već će uznastojati da i ubuduće slave hramovnu i seosku slavu Pokrova Presvete Bogorodice. Stoga se pridružujem apelima da se konačno probudimo iz višegodišnjeg sna, da se u duhu tradicije okupimo da taj sveti dan, da se družimo, častimo i veselimo. Organizirajmo se, osmislimo dostojno obilježavanje Pokrova i time otmimo od zaborava ponosnu prošlost Vrepca, Zavođa i Pavlovca.

Nikola D. Cetina

Napomena:

Sa žaljenjem se ispričavamo što ovaj članak objavljujemo tek sada. Ipak, poruke su aktualne i trajne. Nadajmo se da će ući u srca vrepčana i da ćemo znati, htjeti i moći, i s njihovom pomoći promijeniti odnos i prema sebi / nama i prema Vrepcu.

Administrator

Ažurirano Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013 16:15
 

Apel za spas vrebačke škole!

E-mail Ispis PDF

Vrebačka škola, spomenik kulture ovog kraja čiji je najstariji dio sagrađen još 1804. godine (i u čijoj neposrednoj blizini se nalazi šterna, javni objekt iz 1880. godine koji je također potrebno sanirati) nezaustavljivo propada zbog nebrige zajednice. O ovom problemu pisali smo već nekoliko puta na ovom portalu, inicirali i predlagali rješenja.

Nekoliko akcija koje su pokrenuli vrepčani, uključujući i inicijativu prema Gradu Gospiću da se sanira objekt nisu urodile plodom. Danas ovaj objekt predstavlja i prijetnju prometu jer postoji realna mogućnost da se labilni dijelovi krovne konstrukcije i zidova odvoje i ugroze promet koji se odvija neposredno uz objekt.

Temeljni zahvat je sanacija krovne konstrukcije, promjena pokrova te limarije čime bi se objekt zaštitio od daljnjeg propadanja. Prethodno je potrebno izraditi projekt sanacije, a troškovi se, ovisno o obimu sanacije, preliminarno procjenjuju na cca 20.000-30.000 €.

Ovim želimo prvenstveno potaknuti sve one kojima je ova problematika u nadležnosti, kao i sve ostale zainteresirane da se angažiraju na iznalaženju rješenja sanacije ovog objekta te utvrđivanju njegove buduće namjene.

Podrška vrepčana, uvjereni smo, neće izostati!

Za vaše prijedloge i inicijative nudimo stranice ovog portala!

 

Attachments:
Download this file (20120810_Vrebačka škola-Tragovi propadanja.jpg)20120810_Vrebačka škola-Tragovi propadanja.jpg[ ]Administrator410 Kb
Ažurirano Subota, 11 Kolovoz 2012 06:34
 

Formiranje Redakcije portala nije podržano! Ima li drugih ili boljih prijedloga?

E-mail Ispis PDF

U ova tri mjeseca koliko je prijedlog otvoren za razmatranje, vrepčani nisu pokazali interes da ga prihvate i uključe se u njegovo provođenje. Nije bilo ni kritika ponuđenog prijedloga, nastojanja da se poboljša ili modificira, ali isto tako ni kritika da nam ovakvo nešto nije potrebno, a nije ponuđena niti neka druga opcija.

Stoga sa žaljenjem konstatiramo da je namjera, da se formiranjem redakcije ovog portala okupi jezgro zainteresiranih koji bi kroz uređivanje portala promovirali aktivnu politiku obnove Vrepca, ostala bez odjeka, dakle - da nije uspjela.

Ažurirano Subota, 28 Srpanj 2012 05:36
 

Isključen "Forum"!

E-mail Ispis PDF

Zbog odsustva interesa posjetilaca, prvenstveno vrepčana, da ovim putem uspostave međusobnu i komunikaciju sa portalom, od danas je Forum - isključen.

Dodatni razlog je i ubacivanje na Forum nedobronamjernih surfera na internetu koji svojim uključivanjem i ubacivanjem nerelevantnih sadržaja opterećuju portal.

Naravno, ukoliko se pokaže interes, Forum je moguće vratiti kao dio sadržaja portala.

Ažurirano Nedjelja, 15 Srpanj 2012 09:05
 


Stranica 14 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:70
Posjetitelji jučer:84
Posjetitelji ukupno:274098

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 9