MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Ubuduće jeftiniji vodovodni priključak!

E-mail Ispis PDF

Vrepčane će sigurno zanimati da će ubuduće troškovi za vodovodni priključak biti značajno niži.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva (NN 56/2013 od 10.05.2013.g.) ukinuta je naknada za priključenje koja je bila izvorni prihod jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Gospića (... a koja u Gradu Gospiću iznosi 1.949,00 Kn). Ova promjena postati će važeća donošenjem odgovarajuće gradske Odluke, o čijem donošenju za sada nemamo pouzdanih nagovještaja. Za nadati se da će to biti uskoro, obzirom da je već niz jedinica lokalne samouprave postupio po ovom Zakonu i ukinuo navedenu naknadu.

Za detaljnije informacije upućujemo vas na link TEB-Poslovno savjetovanje:  http://www.teb.hr/propisi-i-informacije/sto-je-novo/2013/zakon-o-izmjenama-i-dopunama-zakon-o-financiranju-vodnoga-gospodarstva-(nar-nov,-br-5613).aspx

Preostati će, dakle, plaćanje troškova radova na priključenju koje Usluga d.o.o. okvirno procjenjuje na cca 4.100,00 Kn i koji se, prema posljednjoj informaciji, moraju platiti jednokratno.

Nadamo se da će Usluga d.o.o. ipak omogućiti obročno plaćanje (6-12 mjeseci) što bi doprinijelo povećanom interesu za priključivanje na vodovod. Vjerujemo da razloge za takvu odluku odgovorni mogu pronaći u svrsi korištenja upravo izgrađenog vodovoda i povećanom prihodu od potrošnje vode, kao i u razumjevanju nezavidne materijalne situacije vrepčana koji preživljavaju uglavnom od mirovina.

Ažurirano Četvrtak, 08 Kolovoz 2013 14:14
 

Kako do vodovodnog priključka?

E-mail Ispis PDF

Zamolio sam g. Milu Uremovića, tehničkog direktora gospićke komunalne organizacije da nam u cilju objektivnog i točnog informiranja odgovori na nekoliko pitanja koja interesiraju mještane Vrepca, a odnose se na priključivanje na netom izgrađeni vodovod. Gosp. Uremović se vrlo ljubazno odazvao našoj molbi te smo zahvaljujući njegovoj susretljivosti u prilici da vam njegove odgovore izložimo u nastavku teksta.

Ipak, osjećamo se ponukani da reagiramo na dio njegovog odgovora na pitanje o vodovodnom odvojku za Zavođe Vrebačko.

Naime, zajedničkim naporom i angažmanom Mjesnog odbora, mještana Vrepca i USLUGE d.o.o., izgrađena je nakon niza propuštenih godina vodoopskrbna distributivna mreža Vrepca. Obzirom da sam sa Mjesnim odborom još 2008. godine pokrenuo posljednju inicijativu izgradnje koja je uspješno realizirana i da sam svjedok uloženog napora i problema koji su se postavljali pred ovu izgradnju sa žaljenjem sam pročitao zaista neutemeljenu ocjenu "o neorganiziranosti i/ili nemaru Mjesnog odbora" kao razlogu da kroz Zavođe Vrebačko nije izgrađen vodovodni odvojak. Bez namjere da nepotrebnom polemikom umanjim zaista iznimnu vrijednost koju je Vrebac sa ovim vodovodom dobio kao i primjernu suradnju koja je ostvarena sa lokalnom komunalnom organizacijom, Mjesnom odboru se takav odnos ni u kom slučaju ne može inputirati.

Administrator

 

1.           Kada planirate izgradnju vodovodnog odvojka kroz Zavođe Vrebačko?

Izgradnja tog odvojka nije u kratkoročnim planovima, ali može se očekivati kroz naredne dvije godine. Naime, već postoji nekoliko projekata koji su u fazi čekanja, a financiranje novih projekata preko Hrvatskih voda se u ovoj godini uopće ne ugovara. Buduća financiranja realizirat će se kroz korištenje EU fondova, a tu se radi o novim procedurama koje treba usvojiti i tek ćemo vidjeti kako će sve skupa funkcionirati. Lokalnih sredstava nema za takvu investiciju, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je moguće – najprije pristupiti izradi projektne dokumentacije. Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje što to područje nije ušlo u projekt Vodovoda Pavlovca i Vrebca, a radilo se jedino o neorganiziranosti i/ili nemaru lokalnog mjesnog odbora – da nije bilo tako već sad bi Zavođe Vrebačko imalo vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava.

 

2.           Kako teče procedura, koliko traje i koju dokumentaciju je potrebno priložiti za odobrenje vodovodnog priključka?

Za realizaciju vodovodnog priključka potrebno je slijedeće:

- Podnijeti zahtjev za priključenje na obrascu koji je pripremljen u USLUGI d.o.o.

- Zahtjevu priložiti kopiju katastarskog plana ili vlasnički list

Od podnošenja zahtjeva do pripreme ugovornog dokumenta očekivano vrijeme je 15-ak dana – točno vrijeme ne možemo navesti jer dio pripreme odrađuje komunalni odjel u gradskoj upravi Grada Gospića.

Nakon potpisivanja ugovora i podmirivanja financijskih obveza od strane korisnika priključka dužni smo priključak realizirati u roku 30 dana, ali u praksi se taj rok smanji na najviše 10 dana.

 

3.           Koliki su ukupni troškovi vodovodnog priključka, na što se odnose, kome se vrše uplate i dali postoji mogućnost njigovog obročnog plaćanja?

Troškovi vodovodnog priključka ukupno iznose oko 6.100,00 kn i sastoje se od:

- Troška radova na priključenju koji se plaća USLUGI d.o.o. i kalkulira se za svaki priključak posebno te iznosi oko 4.100,00 kn

- Troška naknade za priključenje koji se plaća u gradski proračun Grada Gospića i iznosi 1.949,00 kn

Obročno plaćanje prema sadašnjoj praksi, nažalost, nije moguće.

 

4.           Obzirom na raniju praksu i centralnu poziciju Usluge doo, možete li osigurati smanjenje troškova priključenja u dijelu koji se odnosi na gradsku taksu, odnosno na koji način se može osigurati da se ova beneficija primijeni i na korisnike novoizgrađene mreže?

Smanjenje troškova priključenja koji se odnose na naknadu za priključenje ili kako ste napisali ''gradsku taksu'' nije u našoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti Grada Gospića te nismo u mogućnosti isto osigurati. Napominjemo da je naknada već snižena s 3.600,00 kn kako je bilo ranije, na iznos manji od 2.000,00 kn.

Ažurirano Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 11:46
 

Novi početak!

E-mail Ispis PDF

U protekle nešto više od tri godine aktivnosti ovog portala nekoliko puta sam pokušao animirati sve zainteresirane da se uključe u njegov rad i da kroz svoje priloge i informacije pridonesu njegovoj aktualnosti i raznovrsnosti. Sve to sa željom da se pojačaju veze među vrepčanima, stvore uvjeti za postepenu revitalizaciju sela i spase od zaborava uspomene na ljude i događaje što ih još pamte najstarije generacije. Ali, i da se osigura daljnji kontinuitet.

To bi bio i način za povezivanje mladih generacija i svih onih koji cijene i poštuju vrebačku tradiciju sa ciljem osiguranja budućnosti sela. Želio bih na stranicama vidjeti i literalne priloge, zapise i crtice o životu i radu vrepčana u svijetu, putopise, bilješke o susretima, životnim situacijama pojedinaca i obitelji, prijedloge o obnovi sela, najave o dolasku u selo .......... . Ponuđeno je i formiranje Redakcije portala sa željom da preraste u stalni forum koji bi inicirao okupljanja, događaje i akcije i oko kojeg bi se okupljali vrepčani.

Rezultat svih tih poziva nije bio obećavajući jer se aktivnost vrepčana uglavnom svodila na čitanje vijesti i priloga sa portala uz nekoliko povremenih, uglavnom istih vrepčana koji su svojim prilozima osvježili portal. Stoga je i Administrator "zamrznuo" svoju akivnost ne nalazeći u takvom radu i pristupu - jer ovo zaista nisu novine - motiv za daljnji angažirani rad. Ali, u tom periodu pokazalo se nešto, čini mi se, neobično; čitanost portala se prosječno tek nešto smanjila, interes vrepčana da se nađu na ovim stranicama nije prestala sa prestankom objavljivanja informacija i priloga (???).

Možda je to najava promjena? Ako jeste, bit će dobrodošla.

A Administrator će nastavkom svoje aktivnosti podržati takvu orijentaciju nadajući se da je to novi početak!

Krenimo!

 

Administrator

Ažurirano Ponedjeljak, 15 Srpanj 2013 08:39
 

Kriv sam!

E-mail Ispis PDF

 

Svjestan činjenice da moja malenkost nije dostojna polemizirati s tako značajnom  institucijom kao što je Društvo Vrepčana i prijatelja Vrepca ipak se drznuh oglasiti na njihovo reagiranje povodom mojeg uratka o usnulim Vrepčanima ne bi li bar malo okaljao grijehe koje počinih neopravdano prozivajući Društvo. U ime  Upravnog odbora Društva obratio mi se je , kako to uobičajeno radi, biranim  riječima Milan Bogdanović.  Vjerujem da  bi se on meni obratio i kao predsjednik toga Društva kada bih ja bio dostojan te časti.

Analizirajući  moj članak M.B.  navodi da je "sadržaj napisa prilično kompleksan" što bi nakon njegove očigledne stručne, svestrane i temeljite analize moglo značiti da je složen, zamršen, zapleten, ukratko cjelokupan.    Ponukan kompleksnošću navodi da će odgovor biti "prilično zahtjevan" jer je "etiketirano naše Društvo sa obilježjem inkriminiranosti".  Moje dugogodišnje pravničko iskustvo nije dovoljno za tumačenje ovih  mudrih pravnih kvalifikacija pa ću morati potražiti dodatna tumačenja od pravnih eksperata Društva.

Govoreći o formiranju Društva M.B. navodi da su  2004. godine "dotični građani osnovali ovu zavičajnu udrugu". Priznajem da sam bio među tim "dotičnim građanima" koji imaju svoje ime i prezime, ali Predsjedniku nije baš drago da se osim njegovog  imena i prezimena pojavljuju imena nekih  dotičnih građana. Pripremio sam tekst Statuta i izvršio registraciju Društva, te za predsjednika predložio  Milana Bogdanovića. Bilo je i drugih prijedloga, ali sam uspio nagovoriti dotične građane da upravo Milan Bogdanović postane prvi i skoro pa stalni predsjednik Društva.

Priznajem i svoje manjkavo znanje o vjeri i Crkvi. Mislio sam da vjerske obrede organizira Crkva, ali me tog neznanja  osvijesti M.B. koji me poduči da to radi Društvo. Podučio me je M.B. i da "smo" Pokrov Presvete Bogorodice "nazvali Pokrovitelj umjesto Pokrov, čisto iz žargonskog razloga, dajući mu time na važnosti...". Za očekivati je da će i ubuduće M.B. iz žargonskih razloga  doprinijeti unapređenju i obogaćivanju vjerske terminologije.

Potpuno je u pravu M.B. navodeći da je "Cetina klevetanjem naštetio časti i ugledu našeg Društva, ali ne samo njemu, već i svim subjektima u suradničkom lancu. To nije prvi puta da Cetina kleveće naše Društvo i da ga na drugi način provocira. To je njegova bolest, kao čelnog frakcionaša grupe, koja je postojala u našemu Društvu, a zbog čega su ga morali napustiti, s čime se očigledno Cetina ne može pomiriti".

Teško je i nezahvalno upustiti se u polemiku s ovako argumentiranim činjenicama, koje pokazuju uz  zavidno pravničko i medicinsko znanje M.B. koji me nazva bolesnim, pa bih ga molio za što precizniju dijagnozu moje bolesti kako bih se odmah mogao početi liječiti. Priznao bih i da sam nanio štetu  brojnim "subjektima u suradničkom lancu", ali nikako da shvatim tko je tu subjekt, što tu čini suradnički lanac i tko je u njemu (po)vezan.

Čast mi je da me je  sveprisutni M.B. proglasio čelnim frakcionašem grupe koju je tadašnji (i sadašnji predsjednik Društva Milan Bogdanović) eliminirao iz Društva. Istina je da se nisam slagao s demokratskim metodama Predsjednika, koji je pretjerivao u uvažavanju drugačijih stavova umjesto da čvrstom rukom vodi povjerenu mu instituciju. Tako je na krajnje  demokratski način zabranio  glasilo Društva "Vrebačke staze" koje sam se drznuo uređivati i pisati, a da po svoje mišljenje nisam išao kod Predsjednika. Uvidjevši da unatoč formiranju frakcionaške grupe nisam dostojan člana Društva samoisključio sam se iz institucije čijem djelovanju nisam bio dorastao. To je učinila i manjina od 20-ak članova ostavivši većinu od 10-ak članova da nastave svijetle tradicije Društva koje o Vrepcu vodi i "demografske brige" !.

Nadam se da je iz ovog odgovora na opravdane zamjerke mojem tekstu vidljivo da se kajem, da opozivam svoje klevete i objavljujem ispriku kao što je svojim stihovima   pjesnik Dobrica Erić  priznao krivnju svojim tužiocima, sucima i dželatima: "Kriv sam što sam neko, a ne niko i netko. Kriv sam što jesam, a treba da nisam. Kriv sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umjesto u travu".

Svoj veliki grijeh i krivnju htjedoh ispraviti najvećom kaznom, ponovnim učlanjenjem u Društvo, ali sam obaviješten da je svih 11 mjesta za Vrepčane i njihove prijatelje u tom društvu popunjeno. A i tko bi u tako zdravom Društvu primio jednog bolesnika koji ne vodi demografske brige i ne zna da to Društvo ima  pravo iz žargonskih razloga  mijenjati naziv hramovske  i seoske slave što poučno pokazuje i žargonski  plakat toga i takvoga Društva.

Prilog: Plakat

 

Nikola D. Cetina

Attachments:
Download this file (Plakat (foto).jpg)Plakat (foto).jpg[ ]Administrator2279 Kb
 

Reagiranje na članak "Vrepčani, probudimo se!"

E-mail Ispis PDF

 

U nastavku objavljujemo u cjelosti reagiranje na spomenuti članak:

 

DRUŠTVO VREPČANA I PRIJATELJA VREPCA

ZAGREB

UPRAVNI ODBOR

 

Dana 21.01.2013.god. na internetskoj stranici MO Vrebac-Pavlovac objavljen je napis pod naslovom „Vrepčani, probudite se“, čiji je autor i potpisnik Nikola Cetina. Sadržaj napisa je prilično kompleksan, pa će i odgovor na njega biti prilično zahtjevan, utoliko više jer je u kontekstu istoga etiketirano naše Društvo sa obilježjem inkriminiranosti. To nas obvezuje na očitovanje, koje u granicama mogućega i činimo.

Po okončanju rata 1995.god selo Vrebac kao i druga susjedna sela bila su potpuno devastirana. Na takvo stanje svaki bi doronamjeran čovjek ragirao, pa su tako i naši građani porijeklom iz Vrepca s prebivalištem odasvud, pa i u Zagrebu, reagirali u pravcu viševrsne pomoći selu i stanovnicima sela. Ta pomoć je u početku bila improvizirana, spontana i neformalna i trajala kao takva godinama. Međutim, iz takvog stanja rodila se ideja za formalnim djelovanjem, pa su dotični građani sa prebivalištem u Zagrebu početkom 2004.god., dakle pred punih devet godina osnovali ovu zavičajnu udrugu, koja sve do današnjeg dana pod vrlo teškim uvjetima kontinuirano djeluje.

Statutom Društva utemeljeni su ciljevi i zadaci djelovanja, a oni se odnose na viševrsnu pomoć Vrepcu i svake godine se konkretiziraju kroz godišnji program rada, te financijski i operativni izvještaj o radu. Pomoć je zastupljena na području demografske brige, socijalne zaštite u najširem smislu, komunalno gospodarstvene brige, brige za održavanje kulturnih i sakralnih objekata u selu, te njegovanje kuturnih običaja i tradicija sela. Tu je zastupljena i vjerska kultura, koja se sastoji u slijedećem:

Istina je da je u selu crkva sa svojim obredima prestala djelovati još iz vremena poslije Drugoga svjetskog rata. Istina je da je naše Društvo u svoj Statut ugradilo i njegovanje i te kulture. Istina je da je ta statutarna odredba oživotvorena tako što su predstavnici našega Društva prije 6 godina stupili u vezu s crkvenim dostojanstvenikom nadležnim za Vrebačku parohiju, parohom iz Korenice Daliborom Tanasićem, te s njim dogovorili obavljanje vjerskih obreda u Vrepcu. Sve te godine vjerska služba u Vrepcu kontinuiarno je zastupljena, posebno za slavu Pokrova, a također i za druge slučajeve,ispraćaj umrlih, krštenje djece i posvećivanje kuća.

Kako ranijih godina, tako i 2012.god. naše Društvo je domaćin i organizator pokrovske priredbe u Vrepcu, pa je učinilo slijedeće:

-dogovorena je i održana liturgija, koju je održao prota Dalibor

-s predsjednikom Pododbora „Prosvjeta“ iz Udbine Đokom Opalićem dogovoren je i održan kulturno umjetnički program za tu priliku, gdje je njihov pjevački kor otpjevao niz prigodnih pjesama, a zatim je spontano uz tamburicu mještanina Petra Mandića zaigrano veliko kolo Kukunješće do iznemoglosti.

Potom se prisutnima s primjerenim riječima dobrodošlice i zahvale obratio predsjednik našeg Društva Milan Bogdanović, koji je sa gostima i grupm mještana ostao slaviti do dugo u noć. Ova priredba, kako je već rečeno, bila je u organizaciji našeg Društva. O tome smo napisali obavijest i na uobičajen način obavijestili mještane, nikakvim dvosmislenim ili propagandnim plakatom, već običnom obavijesti i na uobičajenom mjestu, gdje se obavijesti stavljaju. Što se samoga naziva tiče, da, nazvali smo je Pokrovitelj, umjesto Pokrov, čisto iz žargonskog razloga, dajući mu time na važnosti..

Ovo je odgovor na navode Cetine objavljene na webu, pa neka čitatelji prosude u čemu je inkriminaronost našega Društva vezano za tematiku u koju se Cetina upustio, ali i o njegovim „dobrim namjerama“.

Cetina je klevetanjem naštetio časti i ugledu našeg Društva, ali ne samo njemu, već i svim subjektima u suradničkom lancu. To nije prvi puta da Cetina kleveće naše Društvo i da ga na drugi način provocira. To je njegova bolest, kao čelnog frakcionaša grupe, koja je postojala u našemu Društvu, a zbog čega su ga morali napustiti, s čime se oočigledno Cetina ne može pomiriti.

Stoga tražimo da Cetina opozove svoje klevete upućene našem Društvu i objavi ispriku. Također zahtjevamo da administrator objavi ovo naše pismo na internetskoj stranici. MO Vrebac-Pavlovac.

 

U Zagrebu; 23.02.2013.god.

Za Upravni odbor:

Milan Bogdanović

 

Ažurirano Nedjelja, 24 Veljača 2013 14:26
 


Stranica 13 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:79
Posjetitelji jučer:325
Posjetitelji ukupno:299200

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 33