MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Donirajte pretplatu web stranice!

E-mail Ispis PDF

Otvorili smo ovu stranicu prije nepune dvije godine. Ona je postala izvor informacija i veza sa rodnim krajem koja se čita i prati. Iako lokalnog značaja i orjentacije kako vrijeme teče povećala se čitanost stranice, a nadamo se da će svojim postojanjem i djelovanjem među vrebačkom populacijom biti i faktor revitalizacije kraja.

No, da bi stranica i dalje bila aktivna i na korist svih nas, potrebno je zakupiti prostor na web-hostingu. Mi koristimo usluge tvrtke Avalon d.o.o.. Tekuća pretplata web stranice, koja je bila donirana i dogovorena na dvije godine, ističe 18.05.2012. godine - dakle, za nešto više od pet mjeseci. To je, nadamo se, dovoljno vremena da se pronađe novi donator koji će donirati pretplatu za jednu ili dvije godine, a što iznosi 449,00 Kn/god., odnosno 868,43 Kn/2 god.. Putem linka: http://www.avalon.hr/web-hosting/ možete se direktno informirati o cijenama i sadržaju usluge paketa web hostinga.

Ukoliko želite donirati pretplatu molimo da to najavite preko Foruma ili na mail Administratora, kako bi izbjegli eventualno preklapanje. Pretplata će se uplatiti u ime Mjesnog odbora Vrebac, temeljem dokumenta tvrtke davaoca usluge web hostinga - a koji ćemo mi osigurati, direktno na žiro-račun tvrtke, a ime donatora i iznos donacije biti će registrirani na stranici na uobičajen način.

Nadamo se vašem odzivu!

Ažurirano Petak, 02 Prosinac 2011 07:25
 

Anketa

E-mail Ispis PDF

Koliko redovno posjećujete ovaj portal?

Koliko još osoba "redovno" informirate o sadržaju portala?

U kojoj ste vezi i koliko aktivno sa područjem koje pokriva Mjesni odbor Vrebac?

U kojoj se državi nalazite?

Dali ste zadovoljni sadržajem? Vaše primjedbe i prijedlozi!

Želite li se uključiti u uređivanje portala kao suradnik, dostavom priloga ili na neki drugi način?

Vjerujemo da i Vas interesira statistika odgovora. Stoga želim svima koji posjećuju ovu stranicu, nakon godinu i pol dana otkako je ova stranica aktivna, postaviti ova anketna pitanja sa nadom da ćete se aktivno uključiti i odgovoriti na njih, a po vašoj želji i proširiti odgovor. Odgovore na anketu objavite putem FORUMA (Tema: Anketa) ili dostavite na MAIL ADMINISTRATORA (Jamčim diskreciju).

Cilj ankete:  Prilagoditi stranicu interesima posjetilaca i unaprijediti sadržaj. Proširiti krug suradnika i autora priloga.

Zahvaljujem! Administrator

 

Napomena: Za pisanje na Forumu koristite uputu iz teksta "Kako pisati na Forumu?", objavljenom na Naslovnici.

Ažurirano Utorak, 29 Studeni 2011 07:10
 

O Pokrovu Presvete Bogorodice

E-mail Ispis PDF

Od davnina je Crkva proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskoga. Bezbroj puta pomagala je kako narodu tako i pojedincima jednako pomažući i u miru  i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u gradovima. Pokrov se slavi radi događaja koji Crkva spominje i proslavlja, a koji se zbio 1(14).oktobra 911.god.u vrijeme cara Lava Mudroga.Bilo je svenoćno bdenije(služba) u Bogorodičnoj Crkvi  Vlaherne u Carigradu, naroda je bila puna Crkva. U pozadini Crkve stajao je sv. Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. U četvrti sat noći pojavi se presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odjećom pokriva narod. Bješe obučena u zlatokrasnu porfiru i sva blistaše u neiskazanom sjaju, okružena Apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sv. Andrej videći to javljanje pokaza rukom Epifaniju učeniku govoreći: "Vidiš li brate Caricu i Gospodju nad svim, kako se moli za sav svijet?". Odgovori učenik njegov: "Vidim oče i strah me je!". Zbog toga se ustanovi ovo praznovanje, da nas podsjeti na taj dogadjaj i na stalno Pokroviteljstvo Pr.Bogorodice. Kad god se praznuje ovaj dogadjaj mi uznosimo svoje molitve Pr.Bogorodici tražeći milost od Sina njezinog i Gospoda Isusa Hrista, a 'ko će bolje umilostiviti Njega nego Majka Njegova.

Sve godine koje prođoše u našoj parohiji vrebačkoj bez pokroviteljstava Pr. Bogorodice vidljive su na svakom mjestu u parohiji, selo pusti i nestaje. Naroda je sve manje i djeca se ne rađaju. Mogu se vidjeti samo ljeti kada obilaze svoje roditelje, djedove i bake koji su na svojim ognjištima, čuvajući i iščekujući ne bili se šta promjenilo. I niko ne može da vjeruje da od onoliko naroda ostade samo šačica njih koji kao da stražare iščekujući kakovo čudo. A čudo se i desilo! Protekle četiri godine vratila se slava u selo Vrebac, ponovo se slavi Pokrov Pr. Bogorodice. Na mjestu gdje je bio veličanstveni hram nikao je Krst kojeg postavi narod vrebački u spomen Pokrova Pr. Bogorodice, ponovo se uznose molitve i miris tamjana spušta se na selo sa vrebačkoga hrama. U ovoj godini kršteno je i dvoje djece, eto čuda i radosti, pa se zapitajmo zar to nije Pokrov Pr. Bogorodice? Samo treba da istrajemo u molitvama, da vratimo barem mali dio vjere otaca i majkih naših koji su kroz vjekove znali šta znači Pokrov. U molitvi su živjeli, a Gospod ih održa kroz mnoge godine. Na nama je da ovo vrijeme bude i vrijeme pokajanja zbog proteklih godina bez Pokrova i molitve, a Gospod je milostiv i čeka grešnika na pokajanje. A kad se jedan grešnik pokaje Nebesa se raduju. Neka bi dao Gospod i Pr.Bogorodica da se složimo i svi zajednički na molitvi tj. slavi vrebačkoj okupimo i molitve svoje uznesemo za spas parohije vrebačke. Amin!

Protojerej Dalibor Tanasić, paroh korenički

 

I ove godine, kao i proteklih godina, u Vrepcu, Pavlovcu i Zavođu se slavi parohijska slava, Pokrov Presvete Bogorodice. Nadamo se, brojnije i svečanije nego do sada. Stoga pozivamo sve vrepčane, pavlovčane i zavođane koje je život odveo u svijet, kao i sve naše prijatelje, da na taj dan dođu u vrebačka sela i pridruže nam se u proslavi.

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Pokrova održaće se i Služba, u Vrepcu, kod Krsta na Gradini, na dan Pokrova, u petak 14.10.2011. godine u 15,00 sati, koju će voditi paroh korenički.

Dobrodošli!

Administrator

Ažurirano Utorak, 11 Listopad 2011 06:55
 

Vodovod Pavlovac-Vrebac: Zašto stoje radovi?

E-mail Ispis PDF

Da podsjetimo! Posljednjih desetak godina eskalirao je problem vodoopskrbe u Vrepcu. Zapuštene šterne i krovovi, ljetne suše i presušeni izvori, problem zdravstvene ispravnosti vode koja se u takvim uvjetima koristila za opskrbu stanovništva dovodili su vrebačku populaciju opterećenu životnim problemima i godinama, gotovo u nemoguću situaciju kako osigurati pitku vodu. Djelomično rješenje bilo je u javnoj česmi koju je, shvaćajući problem, instalirala gospićka komunalna organizacija i koja je i danas u selu (u ljetnom dijelu godine) jedini regularni izvor pitke vode.

U takvoj situaciji vrepčani se posredstvom Mjesnog odbora okreću Gradu Gospiću i traže cjelovito rješenje - nastavak izgradnje vodovoda Pavlovac - Vrebac. Nakon nekoliko godina razgovora i sastanaka, uglavnom bezuspješnih, vrepčani se krajem protekle i početkom ove godine okreću i prema Županiji, političkim strankama, komunalnoj organizaciji Usluga d.o.o., Gradskom vijeću Grada Gospića i Gradonačelniku te se konačno ove godine pokreće projekt izgradnje vodovoda, sa obećanjem Gradonačelnika da je realno da će se i završiti do kraja ove godine.

Radovi počinju 06.07.2011. godine i traju zaključno sa 28.07.2011. godine do kada je položeno 4.114.50 m ili 62% projektiranih cjevovoda. Nakon toga radovi se prekidaju i takvo stanje traje do danas. U međuvremenu, vrepčani uviđaju da projektirane trase cjevovoda ne pokrivaju sva područja sela te podnose peticiju Usluzi d.o.o. tražeći da se u projekt uključe i preostale dionice u dužini od cca 1.850 m.

Koju su razlozi da su radovi prekinuti? Kao i obično razlog su financijska sredstva koja nisu na vrijeme osigurana. U projekt se ušlo sa cca 300.000 Kn od ukupno potrebnih 1.849.065,77 Kn koliko je izlicitirano na javnom natječaju, i što je naravno, nedovoljno. Bili smo svjesni da se aktivnosti na zatvaranju financijske konstrukcije moraju intenzivirati, te smo upravo mi, vrepčani, bili inicijatori dva sastanka usmjerena prema investitoru - Gradu Gospiću (sa ostalim sudionicima: Hrvatske vode, Ličko-senjska Županija i Usluga d.o.o.), sa temom osiguranja nedostajućih financijskih sredstava - 28.04.2011.g. i 25.07.2011.g.. Ti sastanci su održani, ali na njih nismo bili pozvani (?)! U ove dvije prilike je propušteno da se dogovori i realizira povlačenje sredstva koje je rezervirala LS Županija u Ministarstvu regionalnog razvoja u iznosu od 500.000 Kn na način da se osigura participacija investitora (Grad Gospić) u odnosu 1:1 do iskorištenja sredstava - a čime bi se zatvorila financijska konstrukcija sa cca 70%. U međuvremenu smo pokušali intervenirati prema vladi RH da se u "Program 305" Hrvatskih voda uključi i ovaj projekt, ali bez uspjeha.

Kako dalje? Rješenje vidimo jedino u tome da konačno Grad Gospić aktivno preuzme svoje investitorske obveze, a po potrebi i osigura dio financijskih sredstava tako da se ovaj projekt zaista završi ove godine i građani priključe na vodovod.

U svakom slučaju, najmanje što očekujemo je javna i objektivna informacija Grada o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju za završetak vodovoda, kao i plan opskrbe Vrepca pitkom vodom u predstojećoj zimskoj sezoni ukoliko se vodovod ne završi. Očekujemo da se oglasi i Gradsko vijeće, čije su 16. i 17. sjednica održane 08 i 30.03.2011. godine dale signal za početak realizacije ovog projekta.

Ažurirano Četvrtak, 22 Rujan 2011 03:43
 

10.000 otvaranja web stranice!

E-mail Ispis PDF

Ovaj mali jubilej vrijedi zabilježiti. 10.000 otvaranja naše male lokalne web stranice desiti će se danas - nakon 1 godine, 2 mjeseca i 17 dana od njenog postavljanja na internet. I dalje, od naše statistike za godišnjicu portala, bilježimo prosječnu posjećenost od cca 1.000 otvaranje mjesečno ili 33 dnevno, što pokazuje da ne gubimo na tempu. Ne možemo procijeniti koliki broj čitalaca stoji iza toga, ali znajući da se stranica otvara periodično kao i da je zbog tehničkih razloga (computer, internet, informatička pismenost) ne otvara dio zainteresirane populacije (iako i taj dio populacije, uglavnom starije, kako vidimo po nekim primjerima, raspolaže sa objavljenim informacijama) - utjecaj stranice je bitno rasprostranjeniji izvan kruga redovnih čitalaca.

U periodu nakon godišnjice portala pa do danas zabilježili smo još i slijedeće tri interesantne pojave; nakon objava o napredovanju radova na vodovodu zabilježili smo 16.07. - 118 otvaranja stranice, a dan kasnije 117 - što su do sada apsolutni rekordi; također bilježimo i direktno javljanje sa podacima o vrepčanima sa drugog kontinenta (Sj. Amerika, USA, Kansas City), a posredstvom stranice zabilježili smo i interes trećih osoba o vrepčanima, bilo da se radi o kontaktu ili o biografskim podacima (te podatke/upite prosljeđujemo najkompetetnijim).

Sve ovo govori, čini nam se, da stranica ostvaruje svoju društvenu funkciju i da postoji interes za njeno daljnje postojanje. Direktne, šire potvrde, međutim nemamo iako smo nekoliko puta do danas pozivali čitaoce da se posredstvom foruma/mail-a jave sa svojim mišljenjima i prijedlozima sa ciljem unapređenja stranice i prilagođavanju potrebama i interesima čitalaca. Također, pozivali smo i pozivamo na aktivno učešće u uređivanju stranice i doprinos u prilozima koje bi objavili na korist svih nas. Za sada bez većeg uspjeha, ali nadamo se da ćemo prevladati i ovu pasivnost i proširiti bazu stranice i tako ju učiniti javnim dobrom i otvorenim komunikacijskim kanalom otpornim na vrijeme i prolaznost.

Ažurirano Četvrtak, 04 Kolovoz 2011 05:06
 


Stranica 16 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:79
Posjetitelji jučer:325
Posjetitelji ukupno:299200

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 35