MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Vodovod Pavlovac-Vrebac biti će završen ove godine!

E-mail Ispis PDF

Zbog izraženog interesa vrepčana za informacijama oko nastavka izgradnje vodovoda zamolili smo za interview tehničkog direktora Usluge d.o.o. g. Milu Uremovića, koji nam je odgovorio na aktualna pitanja; interview donosimo u nastavku:

PITANJE: Kada se očekuje nastavak radova na izgradnji vodovoda i po kojoj dinamici planirate završiti ovu investiciju?
ODGOVOR: Nastavak radova očekujemo ovog proljeća, ali nemamo konkretan datum s obzirom da se sredstva osiguravaju preko Ministarstva gospodarstva i još nije sklopljen Ugovor o financiranju. Očekujemo da će se osigurati sva potrebna sredstva da se investicija dovrši u ovoj godini, iako bi po Okvirnom sporazumu ovo bila tek druga godina realizacije od ukupno četiri.

PITANJE: Vrepčani su prošle godine uputili peticiju na Uslugu d.o.o. tražeći da se izvede još cca 2.000 m1 cjevovoda, obzirom da aktualni projekt vodovoda nije obuhvatio cjelokupno područje sela, u što ste se i sami uvjerili obilaskom sela. Kada namjeravate realizirati ovaj zahtjev?
ODGOVOR: Taj zahtjev nećemo moći realizirati u ovoj godini s obzirom da nema projektne dokumentacije, potrebnih dozvola za građenje, niti osiguranih financijskih sredstava. Ovom prilikom još jednom izražavamo žaljenje što i spomenutih 2 km nije uključeno u projekt koji je u realizaciji.

PITANJE: Po kojoj proceduri i uz koju cijenu će se vrepčani moći priključiti na vodovodnu mrežu?
ODGOVOR: Procedura je slijedeća: Vlasnici građevina podnose zahtjev za priključenje u Uslugi d.o.o. kojem prilažu građevinsku dozvolu ili potvrdu Ureda za katastar iz koje je razvidno da je građevina zabilježena u katastarskom operatu prije 15. veljače 1968. godine. Obrazac zahtjeva popunjava zaposlenik Usluge d.o.o. Nakon toga provodi se potrebna procedura od 15-ak dana koja završava sklapanjem Ugovora o priključenju na vodoopskrbni sustav Grada Gospića i uvjetima i načinu održavanja priključka.
Cijena priključka: Oko 4.000,00 kn Uslugi d.o.o. za radove na izvođenju priključka, te oko 2.000,00 kn u gradski proračun kao naknada za priključenje prema važećim propisima. Ovo vrijedi za obiteljske kuće, profile priključka od ¾'', udaljenost priključka do 12 m od glavnog cjevovoda i ako sam korisnik izvede potrebne zemljane radove i izgradi vodomjerno okno.

PITANJE: Obzirom na veliku sušu koja Vrebac i naročito stočare iznimno pogađa, na koji način se, do dovršetka vodovoda, može osigurati opskrba vrepčana vodom? Kako se može regulirati korištenje javne česme a da se ne smatra prekomjernim korištenjem i zloupotrebom?
ODGOVOR: Vodoopskrba će se osigurati kao i do sada preko izljevnog mjesta koje smo postavili upravo u toj namjeni. Prekomjerno korištenje i zloupotrebu spriječit ćemo postavljanjem vodomjera i povremenom kontrolom potrošnje, a također ćemo dogovoriti s Mjesnim odborom praćenje korištenja i definirati količine koje ćemo smatrati opravdanima u određenoj situaciji i usklađivati ih s mogućnostima vodoopskrbnog sustava u određenom razdoblju.

Ažurirano Srijeda, 04 Travanj 2012 17:06
 

Agencija Evropske Unije nagradila Vrebac za primjenu i unapređenje ekološke rasvjete

E-mail Ispis PDF

Agencija Evropske unije za energetsku efikasnost i zaštitu okoline (AEEEP - Agency of Energy Effiancy and Enviroment Protection) sa sjedištem u Antwerpenu, Nizozemska, između nekoliko stotina prijedloga izdvojila je i nagradila prvom nagradom projekt primjene ekološke rasvjete u Vrepcu. Kako se navodi u obrazloženju odluke presudna je bila cjelovitost projekta koja je uključivala 24-satnu primjenu rasvjete u dvije alternative – globalno svjetlo i niz pojedinačnih izvora svjetlosti, kao i njihova kombinacija u nizu varijanti. Posebno je naglašena iznimna ušteda konvencionalnih oblika energije koju ovaj projekt osigurava kao i prilagodljivost raznim meteorološkim uvjetima. Istaknuta je i činjenica da je projekt oživotvoren i da se razvija od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u čemu se ističe nesebična podrška šire zajednice.
Projekt je kandidiran prije godinu dana na otvoreni javni natječaj Agencije. U međuvremenu održane su dvije eliminacijske prezentacije projekta u Milanu i Varšavi nakon kojih je donesena odluka u korist ovog projekta.

Ovo je prva obavijest o tome te vjerujemo da će izazvati iznenađenje u javnosti. No, bez obzira na iznenađenje, nadamo se da će primitku nagrade prisustvovati i značajan broj građana i to ne samo Vrepca, a prilikom uručenja nagrade biti će izneseni i detalji o projektu.

Nagrada uključuje osim prezentacije projekta u nekoliko evropskih metropola u organizaciji Agencije i novčani iznos od 50.000 Eur sa kojima je predviđeno da se projekt i dalje unapređuje.
Nagradu će vrepčanima uručiti predsjednik AEEEP g. Ghotti Sillanpääs na glavnom trgu u Vrepcu u nedjelju 01.04.2012. godine u 19,30 sati, u prisustvu građana. Kao posebni gosti pozvani su predstavnici vlasti i elektrodistribucije. Očekuje se i prisustvo austurijskog ambasadora.
Nakon dodjele nagrade biti će priređena i demonstracija projektnih rješenja koje je zamišljeno kao nastavak jučer završene svjetske volonterske akcije „Sat za planet Zemlju“ (gašenje svjetala u 20,30 sati), čime je i na ovaj način dato posebno priznanje Vrepcu.

Nadamo se da će ova nagrada biti poticaj i drugim sredinama, naročito najbližim, da slijede put vrepčana i na isti način unaprijede život u svojim sredinama.

Ažurirano Nedjelja, 01 Travanj 2012 17:56
 

Značajno povećana čitanost portala!

E-mail Ispis PDF

Naslov prethodnog članka "Treba li nam ovaj portal?" afirmativno je potvrđen na najbolji mogući način.

Od posljednje evidentirane čitanosti - 16.01.2012. godine kada je i napisan taj članak i kada je registrirano 15.000 otvaranja, do danas je, nakon 45 dana, ostvareno novih 2.000 otvaranja, odnosno ukupno 17000 otvaranja.

To znači da je u tom periodu prosječno:
- stranica dnevno posjećena cca 44 puta, ili
- 1000 otvaranja stranice ostvareno je za 22,5 dana, odnosno da je
- na mjesečnom nivou ostvareno 1330 otvaranja stranice.

Kako je u proteklom duljem vremenskom periodu stranica prosječno otvarana 1000 puta mjesečno to znači da je u ovom periodu čitanost porasla za visokih 33%.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 06:14
 

Treba li nam ovaj portal?

E-mail Ispis PDF

Od početka postavljanja ovog portala evidentne su dvije činjenice: čitanost je rasla i podignuta je, čini se, na solidnu, možda i optimalnu razinu, i drugo, izostao je interes posjetilaca za aktivno uključenje u rad portala.

Tako od oktobra 2010. godine bilježimo prosječnu posjećenost od cca 1.000 otvaranja mjesečno. Danas smo dostigli ukupnu posjećenost od 15.000 otvaranja, što je sve skupa - nadamo se da nije nekritično reći - za jednu usko orjentiranu lokalnu stranicu vrlo dobar rezultat.

Sa druge strane, na nekoliko javnih poziva preko ovog portala, pa i direktnih razgovora sa "obećavajućim" pojednicima, nije bilo konkretnog odziva za uključenje u uređivanje i/ili pripremu priloga. Naravno, nije se očekivala masovnost, već uključenje barem nekoliko aktivnih pojedinaca sa afinitetom za prikupljanje podataka, pisanje priloga po temama koje ih interesiraju ili uređivanje dijela portala. To se nije desilo, tako da se rad sveo gotovo isključivo na Administratora.

Ipak, treba naglasiti da su "kritike" portala, direktne ili indirektne - dominantno pozitivne. Čini se tako da je portal postao folklorna veza sa rodnim krajem, a njegovim listanjem da se uglavnom, na distancu, iscrpljuje potreba za lokalnim informacijama. To je možda i bitan razlog ove posjećenosti portala.

Sa žaljenjem konstatiramo i činjenicu da na portalu nema informacija iz Pavlovca Vrebačkog, iako smo niz puta napominjali da je ovo portal Mjesnog odbora Vrebac i da je portal otvoren za priloge sa cijelog područja. Često puta bio je problem barem dojaviti informaciju, a o pisanim prilozima da i ne govorimo.

Život i uhodane, često i nužne navike nije lako mijenjati. Stoga i navedene činjenice, ukoliko su i pravilno interpretirane, prihvaćamo sa realnošću. Naša želja da aktivno povežemo vrepčane sa rodnim krajem, koliko god bila jaka, očito nije u dovoljnoj mjeri pronašla uporište u realnim potrebama i činjenicama i toga smo svjesni već dulje vrijeme. Konačan test bilo je iniciranje ankete i donacije za pretplatu portala. Na anketu (objavljenu 25.11.2011.g.) se do danas javio samo jedan posjetilac portala, a također, na javni poziv za donaciju (objavljen 02.12.2011.g.) svega jedan donator je spreman za djelomičnu donaciju pretplate - na čemu se posebno zahvaljujemo.

Stoga ovdje želim na vrijeme najaviti da rad portala na ovaj način više nije moguć, i da će istekom aktualne pretplate - 14.04.2012. godine prestati sa objavljivanjem.

Za sve koji misle da ovaj portal treba i dalje egzistirati - uz napomenu da po potrebi i u novim uvjetima angažman Administratora i dalje nije upitan - prilika je da u preostala četiri mjeseca to i praktično pokažu!

Administrator

Napomena:
Datum isteka pretplate (14.04.2012.g., a ne 18.05.2012.g.) ispravljen nakon provjere sa davaocem usluge.

Ažurirano Četvrtak, 08 Ožujak 2012 06:06
 

U novu 2012. godinu ulazimo sa nadom!

E-mail Ispis PDF

Godina dana je i kratka i duga. Kad ulazimo u novu godinu čini nam se da je dugo do njenog kraja, a kad dođemo na kraj - čini se da je protekao trenutak od kad smo je očekivali. Ipak, to i nije tako važno, jer je trajanje subjektivno, važniji su ipak trenuci po kojima ćemo godinu koja prolazi - pamtiti.

Da li će Vrepčani pamtiti proteklu godinu? Imaju li je se po čemu sjećati? Što se to značajno dogodilo u 2011. godini što će ostaviti trag u našem sjećanju? Možemo li iz niza događaja, uglavnom nepovezanih, događaja koji su nas rastužili ili razveselili, ili možda ostavili ravnodušnima izvući pouke koje će promijeniti naš život ili ponašanje na bolje? I što Vrebac i Vrepčani mogu očekivati od nove 2012. godine i jesu li u protekloj godini iznikle klice većeg zajedništva i trasirane staze prema boljem životu?

U proljeće smo započeli, ali ne i završili akciju čišćenja Gradine. Nije bilo snage, a dijelom i volje da se dovrši započeti posao. Ovaj brežuljak je povijest Vrepca. Simboli Vrepca nalaze se na njemu: spomenik, protin grob, sjećanje na crkvu, krst i u podnožju Dom; a u sjećanjima misli na događaje u kojima je Gradina obilovala i sudjelovala. Zaslužila je Gradina da se uredi, barem onoliko koliko možemo i koliko nas ima, da možemo njome proći i pokazati je drugima bez stida i sa ponosom!

Takav odnos i pijetet zaslužuje i naše vrebačko groblje, posljednje počivalište naših predaka i, kako vrijeme prolazi, mnogih od nas. Uređenost groblja je slika sela, a naš odnos prema groblju je naša slika. Da li smo ove godine pokazali toliko potrebno zajedništvo kod uređenja groblja? Imamo li razloga za zadovoljstvo?

Vrebac je uvijek bio značajno lokalno središte i imao je svoju vlastitu samoupravu. Sve do ove godine, kada se u Vrepcu nisu mogla naći niti dva od potrebnih pet kandidata za formiranje liste. Taj inat je nekima bio razlog veselja, ali kratko. Pokazalo se da nije moguće bez formiranog Odbora kvalitetno se brinuti o seoskim poslovima. To je u ovim danima postalo očigledno da se izvanredni lokalni izbori čine kao - imperativ.

Ove godine pogodila nas je i suša kakva se ne pamti više od šezdeset godina. Napor da se izgradi vodovod pokazao se kao opravdan ali je samo djelomično uspio kao i kod niza drugih potreba. I tu se pokazalo da se moramo organizirati i boriti za vlastite interese. Na žalost otpori i predrasude, i tamo gdje ih ne bi trebalo biti, su jaki, ali to nam mora biti samo razlog više da ne posustajemo.
To se naročito odnosi i na Društveni dom koji traži ulaganja da se u potpunosti osposobi za korištenje, a u koji se ove godine gotovo nije ulagalo.

Imamo se, naravno, čime i pohvaliti. Selo se postepeno uređuje, obnavljaju se kuće. Dolaze i novi stanovnici. Selo oživi od ranog proljeća do kasne jeseni. Sa ponosom ističemo da je kod Krsta kršteno i dvoje djece, dva mlada vrepčana. To budi nadu u budućnost sela.

Dolazi i nova 2012. godina. Uz sjećanja na neke drage ljude koji više nisu sa nama, uz pouke koje smo izvukli iz Stare godine, moramo se okrenuti budućnosti i nadati se da ćemo zajednički i suglasno i sa optimizmom raditi na dobrobit sela.

Želimo poručiti i vrepčanima koji ne žive u selu, vrepčanima koji rijetko ili godinama ne dolaze u selo, koji su možda i zaboravili naš jezik, da ih trebamo. Javite se, dođite dogodine u selo vaših predaka, obnovite vaše kuće, uredite vaše okućnice. Vežite dio vašeg života sa Vrepcem. Očekujemo Vas i nadamo Vam se!

S tim nadama, svim vrepčanima, svim našim prijateljima i svim dobronamjernim ljudima, neka bude sretna i uspješna nova 2012. godina!

Ažurirano Nedjelja, 25 Prosinac 2011 19:18
 


Stranica 15 od 20

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:84
Posjetitelji jučer:325
Posjetitelji ukupno:299205

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 29